Friday, December 31, 2010

ESOK DAH 2011...??

............ASSALAMUALAIKUM W.B.T.............

eh..esok dah 2011 ke...?? ooohhh tidaaakk...!!! nampaknya umur aku semakin meningkat..adakah aku cukup bersedia untuk memasuki umur yang semakin dewasa berusia 23 tahun..?? (ceh..! ayat tak tahan..haha) ish..pejam celik pejam celik sekejap je kan aku dah hidup kat dunia selama 22 tahun..huhu..terima kasih ke atas kedua orang tua ku yang telah membesarkan aku sehingga kini..betapa besarnya pengorbanan orang tua ku sejak aku dilahirkan..aku bersyukur kepadamu YA ALLAH atas segala nikmat yang kau kurniakan..alhamdulillah..

biasala..kalau dah tahun baru ni..semua orang ada azam baru kan..kalau tanya aku pon aku ada gak azam baru gak..ingat korang je ada..?? haha..tapi azam aku ni lain sikit..aku biasanya berazam ikut suka hati aku je bila2 aku suka..tak kira la awal tahun ke tengah tahun ke akhir tahun ke..sebab kan kalau aku azam dengan niat yang tak ikhlas..contoh macam nak tahun baru ni la kan..orang nak azam baru..aku pon sibuk nak azam baru..confirm tak tercapai punya..sebab aku suka2 je main azam..so aku pon tak serius la nak tunaikan sebab ati tak ikhlas kan..ikut orang la katakan..hehe..sebab tu aku suka berazam on the spot..bila2 je aku rasa niat aku betul2 ikhlas..baru aku berazam betul2..then time tu la baru aku bersungguh nak usahakan untuk capai azam aku tu..ha..baru success kan..hehe


selamat tahun baru kepada semua..(^_^) 
 - google image -

ok la..tak nak membebel panjang2 lagi..daa..

p/s : esok saya nak balik johor seminggu..!! yeay...!! good bye ukm..haha

SHOUT AWARD...

...............ASSALAMUALAIKUM W.B.T................

entry sebelum ni kan saya ada cakap saya dah lama tak jenguk blog saya ni kan..ha..kali ni bila dah online apa lagi..cepat2 la selesaikan task yang perlu diselesaikan..hehe

sebelum ni saya kena tag untuk join contest..dalam masa yang sama juga saya kena tag sebab dapat AWARD...!! (gila kau terus besarkan perkataan award tu..haha) thanks to Misz Fatin sebab anda sudi bagi saya award tu..asa terharu biru rasanya..(erk..?? ada ke ayat terharu biru.?? haha) 


comel kan award yang saya dapat ni..siap ada bunga2 lagi tau..hehe

ok la..jom kita selesaikan task untuk dapat award ni.. :

1) SIAPA PEMBERI AWARD NI

Misz Fatin kita yang comel yang telah bagi award kat saya..(^_^)

2) KOMEN ANDA TENTANG BLOG ORANG YANG BAGI AWARD NI

blog dia sangat cute tau..lepas tu dia suka bercerita macam2 kat blog dia..bila baca blog dia pon sedap je mata memandang..kalau korang tak percaya pergi la jenguk dia jap..hehe

3) AYAT YANG SELALU TINGGALKAN KAT SHOUTMIX ORANG

hmm..selalunya datang jenguk kat sini kot..lupa la..haha..tapi kalau rasa2 tangan tu terajin nak tulis panjang sikit..macam2 la tulis..hehe

4) TAG 5 RAKAN LAIN 


ok..cukup sudah entry kali ni..daa.. 


YOUR PHOTO CONTEST..

.............ASSALAMUALAIKUM W.B.T................

wah dah lama aku tinggalkan blog bucuk saya ni..(aku sorang je boleh cakap blog aku bucuk tau..korang semua tak boleh..haha)..semalam online je terus buka blog pastu tengok2 ada orang tag saya join contest..thanks Aesya sebab tag saya..so..kali ni punya entry saya nak join contest tu..sebab arini tepat 12 tengah malam contest ni dah tamat tempoh..ha...apa lagi....jom ikut rule contest ni.. :

1) of course la kena follow owner contest ni kan..
ha..cepat follow BLOG SUDUT HATI 

2) Letak banner dia sepanjang contest ni berlangsung 


ha..ni banner contest ni..kalau korang nak tau lebih lanjut klik SINI cepat sebelum terlambat..hehe

3) upload satu gambar yang diambil sendiri di hadapan cermin


ni la gambar depan cermin saya yang saya rasa paling kreatif yang saya ada..haha (kesian..)

4) tag kawan anda :


5) tinggalkan url contest anda di SINI 

ok la..selesai sudah saya join contest ni..selamat maju jaya..hehe..daa..

Tuesday, December 28, 2010

PANAS...PANAS...PANAS...!!

.............ASSALAMUALAIKUM W.B.T................

aduhh..pagi2 lagi dah panas..patutnya sejuk la kan dah nak tengahari macam ni kan..huhu..cerita dia macam ni..tadi ada orang blogwalking kat blog saya..then dia tinggalkan komen kat chat..saya pon visit la dia balik kan..korang tau tak betapa terkejut nya saya bila baca pasal entry dia..korang nak tau entry dia pasal apa tak..?? (eleh ka..ko bajet orang nak tau sangat la..huhu)

tak apa la kalau korang tak nak tau..tapi aku tetap nak bagitau pada yang nak tau..haha..ok..mari saya berterus terang..terima kasih Misz Rossa sebab datang melawat saya..sebab kalau anda tak melawat saya..saya tak akan dapat tau isu lagu NEGARAKU tu..bila saya dah wat kajian semula..isu tu dah lama timbul rupanya..cuma saya saja yang tak alert dengan isu tu..(ni la akibatnya perangai malas membaca..huhu) 

isu yang timbul pasal lagu NEGARAKU ni adalah melibatkan negara MALAYSIA dan INDONESIA..pada yang masih tak tau..lagu negaraku ni dikatakan menciplak lagu ciptaan Indonesia iaitu lagu TERANG BULAN..tapi lagu terang bulan ni pula dikatakan menciplak lagu MAMULA MOON dari kepulauan Mahe..tapi rakyat Indonesia tetap mengaku lagu Negaraku adalah berasal dari lagu Terang Bulan mereka..kalau korang dengar ketiga-tiga lagu ni..memang melodinya sama je..


- google image -

saya pon tak boleh mengulas lebih banyak pasal isu sensitif macam ni..kalau saya tersilap kata badan saya yang binasa..di sni saya hanya mampu berkongsi pengetahuan saja dengan korang semua..yang lain tu korang judge la sendiri ye..untuk korang nak tau lebih lanjut korang boleh search la sendiri cari pasal isu ni ok..maklumat ni semua saya ambil dari SINISINISINI, dan SINI..

okla..peace no war..daa (^_^)

Monday, December 27, 2010

CONTEST AKU & KACAMATA....

............ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

wah..! lama gile dah aku tak mengupdate kan blog aku yang comel ni..ahakz..! perasan je lebey..ober tau..! haha..okla..straight to the point..sebenonye aku nak join contest ni..hadiah lumayan wo0o0o..siapa yang tak nak kan..(mata duitan jap..haha) thanx DIBA DEEBOO sebab tag saya..i lebiu la..muah3..hehe

ok..jom kita follow syarat2 dia...


ni dia banner die yang berkacamata hitam..maklumat lanjut..sila klik SINI

1) ikhlaskan diri anda untuk follow SYAFIQ
2) letak gambar yang berkacamata hitam
3) letakkan link entry contest di SINI
4) tag 2 rakan anda



ha..ni la dia gamba aku yang mempunyai 2 versi..sebelah kiri bajet ganas..dan sebelah kanan bajet ayu..hahaha (terpaksa letak gamba yang kat header tu..sebab de 2 gamba ni je yang den pakai spec hitam..huhu)

now i want to tag :

okla..selamat maju jaya..doakan saya menang tau..hehe..daa..

Friday, December 24, 2010

IMPIAN KU UNTUK KE SANA...

.........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

sebenonya kan..aku ada berangan nak pergi kat 4 tempat yang aku tak pernah pergi lagi sebelum ni..tapi kan..tak taula kenapa aku rasa macam susah je nak pergi situ tau..ok cerita banyak pon tak guna kan..buat korg bosan je dengar ayat aku yang gila ni..huhu..meh aku bagitau korg mana tempat yang aku berangan nak pergi sangat tu..korg kira beruntung tau dapat tau rahsia aku..sebab orang lain tak tau pon aku berangan nak pergi tempat2 ni..haha

1) GENTING HIGHLAND


sampai sekarang aku tak pergi sini lagi sebab nya aku takut nak pergi sana dengan jalan yang berliku2..pulak tu aritu ada keluar berita lak bas accident..lagi la aku cuak..tapi terigin gila kot nak pergi sini..huhu (eleh ka..kalau ko pergi pon macam berani je ko nak main benda2 tu..haha)

2) CAMERON HIGHLAND


ni pun lagi satu tempat yang sampai sekarang aku tak sampai2 sebab aku takut nak lalu jalan dia yang berliku2 gak..tup2 aritu keluar berita gak bas accident kat jalan situ..adehh...! teringin nak makan strawberi kat sana..huhu

3) SUNWAY LAGOON


yang ni pulak aku tak datang2 lagi sebab harga tiket dia mahal la..lagipun time ada duit tak ada membe pulak nak pergi sana..malang sungguh nasib badan aku yang kecik ni..(perasan..! haha) orang kata sunway banyak game banyak tempat boleh lawat dalam tu..saya nak gak pergi...!! (T_T)

4) MELAKA THEME PARK


ha..yang ni pulak aku tak dapat pergi lagi sampai sekarang sebab aku tak tau nak ajak siapa..my lovely friends time sekolah menengah ada plan nak pergi sini..tapi masing2 busy..so tak dapat nak berkumpul semua..maka tak jadi la plan kami..huhu

korg perasan tak yang dua tempat di atas adalah tempat tinggi dan dua tempat yang bawah adalah tempat untuk bermain2 dengan air..wuuuaaa....sedih tau tak dapat pergi sini..jeles je dengar dorg cakap pergi tempat2 ni best..ada siapa2 yang baik hati nak sponsor bawa saya jalan2 pergi semua tempat ni tak..?? (jangan nak perasan la ika oii..ko tu bukan artis pon nak kena orang sponsor2 ni..bo layan..!!! haha)

ok la..dah tak nak cerita lagi..buat makin sedih je tak dapat pergi...huhu..daa..


p/s: semua gambar ni saya search kat google ye..

1st GA from Aesya...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T...........

dah penat present tadi pagi and kena hentam dengan prof..ni nak lepaskan tension lak dengan join 1st GA from Aesya..sebab apa saya nak join..??

1) saya ditag oleh misz fatin kita yang comel ni..
2) mestila sebab nak try nasib dapat GA ni kan..haha (ko tu ika dari dulu memang tak ada luck bab2 cabutan bertuah ni..huhu)


ok..ni banner GA dia..kalau korg nak join ke nak usha ke..cepat klik SINI

motto saya adalah "NOTHING IS IMPOSSIBLE"
poyo nya motto aku ni..haha

now saya nak suruh nama kat bawah ni lak cuba nasib..:

ok..selamat mencuba nasib..daa..

BACK TO BASIC....!!

........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

adehhhh...arini memang menguji ketabahan hati sungguh..huhu..tadi pagi saya ada presentation viva untuk tesis proposal saya..dan saya dinilai oleh 2 orang iaitu supervisor saya dan juga examiner saya..untuk pengetahuan semua kedua-dua orang ni mempunyai title PROF..oh..my...mana tak gila saya di buatnya time present tadi..bertubi2 saya disoal..huhu..tapi nasib baikla examiner saya je yang banyak tanya..then supervisor saya tolong backup saya sikit2..thank you prof..i lebiu la..hehe

ok..daripada presentation tadi saya dapat tangkap beberapa moral disini..as a civil & structural engineer..we have to know the basic knowledge about fundamental engineering..such as bending moment diagram and shear diagram..macam contohnya tadi time present, saya dan member2 saya yang lain just kena tanya simple basic fundamental sahaja..die suruh my friend lukis moment diagram for a simple beam with simple loading..my friend tak dapat jawab and prof suruh saya pulak yang jawab..FUHH..!! nasib baik dapat jawab..(aku dapat jawab pon sebab dulu training dengan dia..dia dah pernah bagi ujian kat aku time training pasal benda moment & shear diagram ni..haha)


ha..ni la soklan yang prof bagi tadi pasal suruh lukis moment diagram..sebijik soalan dia..-google image

prof cakap even nanti kita time interview pon dia akan tanya benda2 yang basic macam ni..dan macam mana kita nak mengaplikasikan semua fundamental tu ke atas kerja kita..yela..sebab betul kata orang..orang yang pandai dan berjaya adalah orang yang boleh mengaplikasikan teori dan praktikal..

tapi macam mana pon prof2 kalian menghentam kami time present..kami terima dengan hati yang terbuka..tanpa prof yang membimbing kami..dah tentu kami tak akan dapat faham dunia engineering ni dengan meluas..THANK YOU PROF...!!! (dah puji ni kena bagi A ni untuk tesis..haha) (^_^)

ok la..daa..


Thursday, December 23, 2010

DAFTAR & BLOGWALKING WITH BLOG LARIAN..

............ASSALAMUALAIKUM W.B.T................

kali ni kan saya nak join BLOG LARIAN lak..korg tau tak blog larian ni apa..?? ok..saya tau saya dah ketinggalan zaman..korg semua dah ramai yang join kan..ok2..saya memang ketinggalan zaman..(T_T)..ha..tapi yang masih tak tau tu meh sini meh saya terangkan sikit..blog larian ni memang sesuai untuk jenis kaki yang suka blogwalking ni..sebabnya..korang usha la kat SINI ok.sebab nak terangkan banyak2 takut tersalah terang lak..hehe..cara nak daftar pon dia dah bagitau kat situ macam mana..so..let's begin..!


ha..ni la dia banner BLOG LARIAN yang saya cakapkan tu..

kalau nak pendaftaran ni lengkap kena la buat slogan yang diminta :

SAYA SUKA BER BLOGWALKING KERANA SAYA SUKA CARI ANYTHING INFO DARIPADA ENTRY2 ORANG LAIN YANG BOLEH MENAMBAHKAN LAGI PENGETAHUAN SAYA SAMA ADA INFO TU SECARA MORAL, FAKTA, ATAU APA-APA SAHAJA..SELAIN ITU JUGA SAYA BOLEH MENCARI KAWAN BARU..YEAY..!! (^_^)

okla..saya nak share pasal benda ni dengan:

ok la..selamat mendaftar..daa..

p/s: thanks misz fatin sebab memahamkan saya..hehe

MARI SERTAI BLOGLIST IZAMIR RIDZWAN...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T...........

kali ni punya entry kan nak story sikit pasal saya nak join bloglist Izamir Ridzwan..kali ni saya telah di tag oleh Cik Yana untuk join benda ni..thank you cik yana sebab tag saya..wee..~

ok..benda ni tak susah pon kalau korg nak join..meh kita ikut step dia one by one together ok..hehe

1) Mesti jadi follower Izamir Ridzwan
- beres

2) Buat satu entry pasal "Mari Sertai Bloglist Izamir Ridzwan" dan link kan ke SINI
-beres

3) Nyatakan korang ni jejaka @ jelita
-beres gak..opps..!! lupe nak cakap saya ni JELITA yang amat baik hati..haha..ober tau..!!

4) Pandangan korg tentang blog dia
- simple, comel dan tenang je sebab ada awan dan lebah yang tak reti duduk diam..hehe

5) Suka baca entry apa dalam blog dia (personal,umum, berita, etc)
- saya suka baca semua la..sebab kadang2 even dalam entry personal ke apa ke kekadang saya dapat jumpa benda baru yang saya xpernah tau sebelum ni..thanks to you tuan punya blog..hehe

6) Tag 3 kawan anda dan pastikan mereka tau

7) Tinggalkan URL entry anda di  SINI

OK..SEMUANYA BERES...!!! YEAY..!! daa..(^_^)


"cik izamir..boleh tak kalau saya nak ngurat lebah cik izamir..??" (gatal ko eh lebah..wat muka malu2 lak..haha)

Monday, December 20, 2010

JAM POWER RANGERS..??

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T........

ha..korg rasa agak2 apa yang dimaksudkan dengan tajuk entry kali ni ek?? huhu..sebenonye macam ni..aritu aku ada beli jam baru..pastu time keluar makan dengan membe2..aku pakai la jam baru tu..then korg tau apa dorg cakap?? owh..!! sangat menguji kesabaran aku time tu..dorg boleh cakap "macam jam tangan power rangers je..haha" ramai2 gelakkan ok..betapa jatuhnya kemaluan aku...oppss..!! 
(pesanan penaja..jangan otak kuning..huhu) tapi aku tetap maintain..haha

pastu tetiba ada lagi sorg membe aku menyampuk..dia cakap la.."kalau ika pakai sesuai la..kalo aku pakai buruk nampaknya..xsesuai ngan aku.." nasib baik la ayat tu menyejukkan sikit ati aku ni kan..kalo x memang dah lama kena hempuk..hehe..ok la..sekarang meh aku tunjuk sikit jam aku tu..:


tadaaa....ha..ni la dia jam power rangers aku..comel x?? hehe


ha?? korg pon cakap xcomel ke?? adehh...

ok..cepat2 out..sebab malu..maluuuuuu.....(T_T) daa..

AKU MASIH DARA OK...

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T............

kali ni nak story sikit pasal movie AKU MASIH DARA ni...sebenonye xplan pon nak tengok cite ni..sebab plan nya nak nengok cerita HANTU MAK LIMAH tu..(sebenonya hantu kak limah..tapi aku rasa lagi sedap kalau aku sebut mak limah..hehe) ha..sambung cerite balik..tapi bila saya sampai je ngan membe2 saya..cerita tu dah full..cerita lain lambat lagi..so nak tak nak tengok je la 3 dara pingitan ni kan..(kena lak tu ngan kitorg be3 gadis..hehe) tapi tu pon hampir full gak..nasib baik ada rezeki kitorg lagi..

(google image)

yang saya leh review cerita ni..hmmm....ok la..de pasal persahabatan, agama, percintaan, lawak pon ada gak tau..tapi sikit jela lawaknya..xmacam cite hantu mak limah tu ke pe ke..kalau pada saya la..cerita ni lebih kurang macam cerita syurga cinta sikit..tapi bukan jalan cerita dia yang sama..jangan salah faham lak..kang xpasal2 saya kena ambush lak sebab salah bagi info..huhu..maksud saya sama kat sini dari segi penginsafan diri..(aku xreti la macam mana nak explain...paham2 jela..huhu) tapi memang seram gak la nengok cerita ni..sebab memang dia betul2 tunjuk macam mana gaya hidup bersosial yang sebenar..huhu..

siapa2 yang rasa xdapat catch up apa yang aku review ni..korg pergi la nengok sendiri ye..(adehh..nampak sangat aku xreti nak review cerita...*down..huhu) 

ok la..dah xde idea nak membebel apa..huhu..daa..

Sunday, December 19, 2010

LOMPAT2 SAMPAI TAK INGAT BUMBUNG...

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T.........

wah..sukenya hati ni..berbunga2 rasenya..haha..ober tau..!! sebelum ni lompat sampai bumbung je..kali ni nye melompat rase nye sampai ke langit lak kot..sebab saya dapat award lagi..yeahhh...!!! haha

firstly, thanx to misz fatin sebab sudi bagi award ni kat saya..sebenonye saya kenal cik fatin ni pon lepas saya follow blog dia time 1st2 saya masuk dunia blog ni..mula2 takut gak nak tegur2 die komen2 kat entry ni..yela..takut dia pikir sibuk je dak blogger baru ni..huhu..then last2 rupo2nye..cik fatin kita sangat la peramah dan baik hati..die xsombong pon tau..yela..die nye follower beratus2..saya lak time tu de seketul 2 je follower..tapi die still follow saya..komen2 saya..thak you FATIN...!! korg xcaye korg pergi la usha die kat SINI...


ha..ni la die award yang die bagi kat saya..hop fatin xjemu kawan ngan saya ye smpai bile2..(^_^)

ok..saya nak bagi award ni kat :



ZAMAN SEKARANG PUNYA HAL..

........ASSALAMUALIAKUM W.B.T.........

ish arini banyak lak berita2 jenayah..takutnye la hai zaman sekarang ni..kalo kita bandingkan zaman dulu ngan zaman sekarang memang banyak bezanya kan..ok mari kita review beberapa kes tok arini..:

KES 1 :

seorang pelajar tingkatan 2 dirogol dan dibunuh oleh 3 pelajar lelaki tingkatan 4..kes ni berlaku di Batu Pahat, Johor..dan saya dapat tau mangsa adalah anak murid kepada ayah membe baik saya..al-fatihah.. 
- HARIAN METRO

uish..mak aii..kalo kita nak  tengok faktor2 yang bawak kepada kes rogol dan bunuh ni banyak gak kan..yela..maybe memang salah pelajar perempuan tu de wat pape salah sampai dak 3 orang lelaki tu sakit ati ke ngan die ke pe ke kan..and maybe memang totally salah pelajar2 lelaki tu yang memang berhati busuk..yela dak baru nak meningkat naik remaja la katekan..pape sume die nak try..tapi ntahla..kita xleh wat ape2 spesikulasi sebabnya hanya ALLAH yang tau cerita sebenar..kang xpasal2 kita semua yang dosa sebab tuduh bukan2 salah siapa..kan3..btol x...?? 

KES 2 :

seorang gadis berusia 17 tahun diakatakan disimbah asid (cuka getah) ke badannya dan mangsa ditikam sebanyak 19 kali dengan menggunakan sebilah pisau..kes ni turut berlaku di Johor iaitu di daerah Kota Tinggi..- KOSMO

kes ni lagi la takut kot..yela..dah kena tikam bertubi2 pastu kena simbah asid lak tu..hampir 70% kot badan dia melecur..dan sekarang dia masih berada dalam keadaan koma..ni semua adalah disebabkan kes cemburu..teramat la kejam si suspek tu..tergamak dia menyeksa mangsa sebegitu rupa..bak kata orang "lebih baik dia mati terus daripada menyeksa dia dengan kesakitannya sebegitu rupa.." tapi kita xleh nak cakap camtu gak sebab ajal maut semua kuasa ALLAH..kita xleh melawan takdirnya..btol x..??

itu jela yang boleh saya review sikit2 pasal kes jenayah pada arini..pada perempuan2 di luar sana..harap anda semua berhati2 la lepas ni..sebab banyak kes sekarang ni mangsanya adalah daripada golongan wanita..kekadang kita dah cuba elakkan sebaik mungkin semua faktor yang boleh menimpa musibah2 yang bakal menimpa..tapi tula..bak kate orang "malang xberbau" (ha..baru betol aku nye ayat kali ni..haha)

harap keluarga kedua2 mangsa dapat menerima kesemua ini dengan hati yang tabah dan redha dengan ketentuanNYA..

"kun fayakun bermaksud : jadilah..maka jadilah ia.."


okla..daa..

Saturday, December 18, 2010

GELABAH DI PAGI HARI...!!

.......ASSALAMUALAIKUM W.B.T...........

bangun2 je tros nengok jam..ARRRGGGHHH...TIDAAAAKKK...!!! aku dah lambat gile nak g exam..final paper lak tu..kompem2 la dah xleh nak masuk hall exam lagi kan kalo dah lewat lebih 15minit dari start waktu exam..aduuuhh...camane ni...uhuk3..sdey nye...matila aku kena extend lagi 1 sem..aku xnak grad lambat..aku nak grad ngan membe2 aku yang laen taun depan..(T_T)


agak2 muke aku de x panik camni sekali..huhu (google image)

then ngan muka aku yang teramat la sdey + frust tu kan..time tu memang aku dah marah2 dah dalam hati..xgune nye kawan..bikan nak kejut aku..huhu..tapi xpela..aku pon tggu membe2 aku balik dari exam..cepat2 tanye dorg soklan exam tadi camane..dorg sume kate ok la..leh jawab..arrggghhh...lagi la aku tension..sebab nanti dorg sume dapat result gempak2..aku?? wuuuaaa...sdeynye...korg pat rase xcamane rasenye feel aku time tu..huhu (T_T)

dengan xpikir panjang aku cepat2 tros col lecturer yang ajar subjek tu..aku mintak nak jawab exam ngan die..aku cakap la aku xpat datang jawab exam tadi pagi sebab pe..macam2 alasan la yang aku bagi..(wat cite sdey sk8 la kan..huhu) dengan harapan die lembut ati la ngan aku..then die boleh cakap pe korg tau........??

HUH........???? (aku terjage dari tido..)

cepat2 aku bangun dari tempat tido then dok tercongok kat atas katil tu pikir.."eh..aku de exam ke pagi ni??btol ke aku xpergi jawab exam final paper??"..pikir punye pikir aku still kompius..cepat2 aku nengok balik kalender aku..

FUUHHH...!! lega...memang aku kompem sume exam aku dah attend..sebab aku de pangkah2 setiap exam yang aku dah jawab..ha...so maknenye aku xde miss pape paper for final exam dis sem n insyaALLAH aku leh grad ngan membe2 aku sem dpn..yeah..!!! haha..sonok gile aku bile pas cek punye cek yang aku ni cume mimpi je awal2 tadi..tapi gelabah xtentu pasal bangun2 tido..mujur aku bilik sorg..so xde la sape2 nampak aku gelabah sorg2 dalam bilik pagi tadi..hahahaha..

ok la..ati dah senang..lalala..daa..(^_^)

p/s: the moral of the story..jangan nak panik xtentu pasal..hehe

Friday, December 17, 2010

AWARD : YOU ARE SWEET BLOGGER LIKE CANDY...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T........

yuhuuu..!! (epy sambil meloncat2 sampai ke bumbung..haha) uish..ober tau..! ok..sebenonye saye dapat award dari misz fatin kite yang comey ni..die kate saye sweet..! sebab tu die bagi saye..(ahakz..kembang kuncup jap..ngah3..) yela2 saye tau saye pasan..huhu


tq fatin cayunk..~ i loike..lagi best kalo dapat lolipop yang betul tu kan..hehe (^_^)
thanx gak to Cik Nanie yang telah membuat award ni..

now i must follow the rule:

1) follow :

2) i want tag :

ok..dats all for today..daa..~




Wednesday, December 15, 2010

BAHAYA WO0O0O...

........ASSALAMUALAIKUM W.B.T........

ha..kali ni nye entry ana mau kongsi sikit ana punye pengetahuan kat anta/i sume..(poyo la plak kan speaking arab..haha)..xtaula korg dah tau ke belum..tapi xpela kan..sebab kot2 de orang yang still lom tau ke pe ke kan..xbek kite xsampai2kan sesama umat..btol x..btol x..? huhu

sebenonye camni..skang ni bahaya sedang bermain2 dikeliling kite sume..korg tau x..?? mestila xtau kan sebab bak kate orang " bahaya xberbau.." (erk?? cam salah je..tibai..padahal "malang xberbau"..haha) ok..straight to the point..skang ni banyak bahan2 dalam keperluan harian kite ni cam SABUN MANDI,SHAMPOO,UBAT GIGI,MOISTURISER ngan banyak lagi la..ni beberapa contoh je..ni sume de ingredients yang teramat la bahaye tok kulit kite sume..bahan yang dapat dikenalpasti tu adalah:

1) sodium lauryl sulfate (SLS)
2) sodium laureth sulfate (SLES)

bahan ni sume kalo korg nak tau..die boleh menyebabkan kanser..pastu die boleh menghilangkan minyak semulajadi dan akan menyebabkan kekeringan dan kegatalan pada kulit kita..ha..ni antara nye la die nye kesan2 yang besar kite leh nampak daripada bahan-bahan tersebut..

pastu my fren dah try wat survey kat TESCO ke kat mane ntah aritu die cakap..(camane aku leh lpe ni..adoyaii..of course bukan sebab aku dah tua kan..huhu) die cakap sepanjang2 rak sabun mandi kat situ..die dapat obeserved satu bende iaitu hanya sabun SHOKUBUTSU je yang xde bahan tu..cube bayangkan punye la banyak sabun mandi tapi cume satu je yang xde bahan2 tu..giler la..camane la rakyat malaysia skang ni xbanyak kena kanser kan..huhu..

tapi tu atas survey die sendiri je tok satu tempat..xtau la kalo tempat yang die survey tu de sabun mandi yang die xjual n xde bahan2 tu kan..so tok kepastian..korg kena la try survey2 gak tok buktikan kesahihan berita ni ok..?? ok la kan..bkn ssh pon..sambil2 shopping tu nanti korg belek2 la kejap ingredients die..tok langkah lebih selamat bak kate orang la kan..saye pon dah try wat survey aritu..then memang betul..shokubutsu memang xde bahan2 tersebut..


* ni salah satu contoh ingredients yang ade bahan tersebut..

so..pasni kalo korg rase kesihatan tu penting..time korg  nak beli barang keperluan harian korg tu kan..make sure cek ingredients die dulu..tok langkah berjaga2 la kan..kalo korg jenis xkisah xpela..bab masing2 de pendapat masing2 kan..sebab yela..netau nak cepat ke time tu kan malas nak cek satu2 produk tu ke pe ke..men rembat je la mane yang nampak..(cam aku je..haha..tapi tu dulu ok..huhu)

ok la..cukup sudah entry kali ni..daa..

Friday, December 10, 2010

BERITA HANGAT..!!

.......ASSALAMUALAIKUM W.B.T.......

cite ni memang hangat ok..sehangat hot.fm gitu..tapi lagi hangat kot sebab hot.fm pon xpenah kuakan berita ni..huhu..the main point pasal cite ni adalah HALAL..

ha..korg agak2 pe?? hmmm..tau dah korg malas nak pkir kan..just tau nye nak straight je bace entry ni kan..besela tu..kalo aku pon cmtu gak..haha..citenye cmni de la sebuah kedai ni..memang femes abes la kedai ni..(tapi..femes ke?sebab de gak yang xpenah tau kewujudan kedai ni..huhu)..sebab kedai ni baru bukak cawangan kat bandar baru bangi ni..tapi yang penting kedai ni memang femes dengan desert eskem die..orang cakap la kan...kedai ni eskem die memang ok la..leh tahan sedap die..tapi makanan2 die yang len kurang la..tapi xtau la betol ke x..sebabnye saye pon xpenah pergi rase lagi kat kedai tu..

ok..ni cite sebenonye..tadi tengahari after exam geoteknik..membe2 saye yang xpenah pegi kedai ni nak la gak rase kan camane hidangan kat situ kan sebab sibuk budak2 ni sek cakap pergi makan kat situ je..tu dorg nak try gak..then bile membe2 saye ni dah order..dorg xsedap ati cam de bende yang xkena..dorg pon pergi la siasat sijil halal kat kedai tu..MEMANG XDE..!!

then dorg pergi la tanye pekerja kat situ..kalau nengok luaran memang xmacam muslim..tapi sebenonye die muslim..so korg pepaham jela kan pekerja die tu orang pe..pastu membe saye ni pon tanye die..lebih kurang camni la dialog nye..:

membe : tumpang tanye..makanan sini halal xek?

pekerja : halal..

membe : o0o0o..ok la..terima kasih..

pekerja : hmm..jap..kamu muslim kan..

membe : a'ah..nape?

pekerja : sebenonye makanan kat sini xhalal..saye gtau pon atas dasar sesama muslim..

hambik kau..!! statement berani mati dari pekerja sendiri tau x..jangan memain..

membe : huh?? yeke..bestu makanan tadi order leh cancel x?

pekerja : jap ye saye nengok dulu dah masak ke blom..kalo blom leh cancel..

membe : ok..

setelah beberapa minit....

pekerja : dah masak la..

membe : hmm..xpela..mekasih ye...

then dorg pon terpakse la kan membazir duit camtu je..sebab dah ter'order'..dah la mahal makanan kat situ..dorg pon makan eskem kat situ jela sebab nye kate pekerja tu eskem die je yang halal..

so..kat sini kite leh mek pengajaran..kalau agak2 environment kedai yang kite baru 1st masuk tu cam pelik je..better kite cek dulu sijil halal kat kedai tu..kalau xde..tanye la pekerja kat situ..kalau agak2 die cam menipu..tampar je die kuat2 sampai die ngaku..silap2 memang betul pe die cakap memang halal..naye je orang tu kene tampar xpasal2..haha (ober tau..!)..kalau korg was2 gak..korg pergi la kedai lain..lebih selamat..sebab skang memang banyak kedai yang xdapat sijil halal..so..BEWARE..!!



ni la kedai yang dinyatakan itu..

p/s : pekerja tu pesan kat membe saye jangan dedahkan identiti die sebab nanti die kena buang kerja..tapi memang wa respect kat lu la sebab berani mati bagi statement camtu demi umat sesama islam..!! thanx to you..mudah2an you mendapat kerja yang lebih baik dari tempat tu lepas ni..dan hidup you diberkati dunia & akhirat..amiin~

ok..daa..

Monday, December 6, 2010

MAAL HIJRAH..

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T............

ok arini bermula nye tahun baru bagi tahun islam..iaitu bulan muharram..oleh itu mari kita same2 jangan lupe membacekan doa awal tahun beramai2 ye..


doa ni hendaklah dibace sebanyak 3x selepas waktu magrib..dan barangsiapa yang membacekan doa ini,maka syaitan berkata:

“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

semoge tahun ini kite semua dapat berhijrah ke arah yang lebih baik daripada tahun sebelum ini..lastly..jom kite tanam azam baru untuk tahun ini..!! (^_^)





Saturday, December 4, 2010

TIPS TIME STUDY..!!

........ASSALAMUALAIKUM W.B.T.......

ha..arini nak share sk8 tips time study..besela kan sempena dah nak final exam ni..banyak tol godaan yang nak kena tanggung time nak study kan..contohnya cam empunye blog ni..huhu..time nak final tu la nak pikir g holiday la soping la..bla..bla..bla..sampai xleh nak fokus kat study kekadang..

tapi kan..tau la majoriti sume orang dah abes final kan..de yang tengah final..dah nak abes dah pon..saye sorang je yang tercicir tekedek2 baru nak final..tu yang wat lagi bertambah tensen nak final sebab jeles sume orag dah boleh lalala..tapi saye masih kena perah otak sampai separuh nyawa..(T_T)

woii ika..!! mane tips nye..??

ok2..dah kena sound dah sek merepek ntah pape kat atas ni..huhu..ok ni die tips die..:

1) set mind nak fokus study
ni paling penting ye kawan2..set mind terlebih dahulu..kalo dah awal2 set mind nak study men2..memang men2 jela jawabnye nanti time study tau..

2) cari tarikan minat study
kalo tanye sume orang memang majoriti sume kate xminat kan nak study2 ni..tapi korg tau x yang kite leh tanam minat study dengan membuat nota warna-warni, letak kate2 semangat kat atas meja or tepi dinding meja study ke pe ke kan or pape la yang korg rase leh nekkan semangat korang..kalo saye la..lagi 1 suke dengar lagu time study so xdela cepat bosan sangat..tapi xsume orang yang leh dengar lagu time study kan..

3) minum air masak/mineral
ok..dengan care ni plak kite leh elakkan mengantuk time study sebab ape..?? sebabnye kite mengantuk disebabkan kurang oksigen..air plak mengandungi oksigen..sebab tula secare xlangsung kite dapat kurangkan rase mengantuk time study jika kite amalkan minum air masak/mineral time study..

4) jangan terlalu memaksa
maksud kat sini..kalau rase2 pale otak tu dah xleh nak sumbat atau kate bahase len dah tepu..jangan pakse nak sumbat lagi sebab nanti sia2 je bazir mase..masuknye xjugak..sebab pale kite ni pon cam solution gak..bile dah tepu..die dah xleh nak dissolve lagi kan..ha..lebih kurang la tu kan..huhu..seelok2nye..take 5 dulu or bape minit yang korg suke la tok rehatkan pale tu jap kan..p jangan lak sampai sejam..ober tau..! then sambung balik korg nye study..

5) ingat parents
ha..rasenye ni paling berkesan kot tok bagi motivasi kat diri sendiri sebabnye kite jadikan mak ayah kite sebagai pendorong tok study dengan lebih tekun, gigih dan berusehe..!! cewah..haha..yela..sian dorg dah penat2 cari wit nak tampung belajar kite nak nengok kite berjaye kan..xkan kite nak hampekan harapan dorg..btol x..t cian dorg tau jeles nengok anak jiran anak kawan dorg sume berjaye..tapi anak die.......paham2 jela ye..ha..sanggup ke korg wat dorg jeles??(T_T)

ok..tu je kot tips yang leh diberi setakat ni..owh..lupe nak cakap..pape pon kite kena tanamkan niat ikhlas kite bile setiap kali kite study or wat pape jela..insyaALLAH berkesan..all the best..!!

* last kali kite kena la tawakal selepas berusehe..tapi jangan xusehe tapi nak tawakal..memang bo layan la jawabnye..huhu

ok la..nak sambung study..hehe..daa..
wish me luck frens..my final exam starting 6/12-15/12..(^_^)


Thursday, December 2, 2010

KURA-KURA COMEL...

.........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

entry kali ni xde pape yang penting cume nak kenalkan kat kamu semua ngan baby saye..




ha..tu die..kat sebelah kanan dalam bekas tu..comel x?comel kan..kn3..hehe(tolongla kate comel..t die majuk..haha)

kate orang kedai yang jual tu umur die baru 3 bulan tau..ha..pastu die ni betina..yang tembam saye lak bela yang jantan..cian dorang kitorg pisahkan..yela..nak elakkan bende xsenonoh berlaku kat dorg la katekan..(wah..! ober tau..padahal baru umur setahun jagung..haha)

* korang be2 tggu dah besar baru leh dating2 tau..t kitorg jdohkan korg balik ye..kan saba tu sebahagian daripada iman..hehe

ha..lupe lak nak gtau..die ni pemalu la yang teramat sangat depan saye..kalo depan tembam saye xmalu la plak..yela..bayangkanla..kalo saye nengok die time makan..punye la malu gile sampai sanggup benti makan..tapi bile saye dah xnengok die..cepat2 die sambung makan balik depan tembam saye..bile saye nengok die lagi..secare otomatik die stop makan..huhu..sabo jela..p pape pon..die tetap COMEL..!! (^_^)

okla..abes suda ini cerita kali ni pun..(ngolok c johan jadi ah cai..haha) daa..

*p/s:kalo nak tau pe maksud saye ngolok tu..nengok la video bawah ni..LAWAK..!!haha