Wednesday, December 15, 2010

BAHAYA WO0O0O...

........ASSALAMUALAIKUM W.B.T........

ha..kali ni nye entry ana mau kongsi sikit ana punye pengetahuan kat anta/i sume..(poyo la plak kan speaking arab..haha)..xtaula korg dah tau ke belum..tapi xpela kan..sebab kot2 de orang yang still lom tau ke pe ke kan..xbek kite xsampai2kan sesama umat..btol x..btol x..? huhu

sebenonye camni..skang ni bahaya sedang bermain2 dikeliling kite sume..korg tau x..?? mestila xtau kan sebab bak kate orang " bahaya xberbau.." (erk?? cam salah je..tibai..padahal "malang xberbau"..haha) ok..straight to the point..skang ni banyak bahan2 dalam keperluan harian kite ni cam SABUN MANDI,SHAMPOO,UBAT GIGI,MOISTURISER ngan banyak lagi la..ni beberapa contoh je..ni sume de ingredients yang teramat la bahaye tok kulit kite sume..bahan yang dapat dikenalpasti tu adalah:

1) sodium lauryl sulfate (SLS)
2) sodium laureth sulfate (SLES)

bahan ni sume kalo korg nak tau..die boleh menyebabkan kanser..pastu die boleh menghilangkan minyak semulajadi dan akan menyebabkan kekeringan dan kegatalan pada kulit kita..ha..ni antara nye la die nye kesan2 yang besar kite leh nampak daripada bahan-bahan tersebut..

pastu my fren dah try wat survey kat TESCO ke kat mane ntah aritu die cakap..(camane aku leh lpe ni..adoyaii..of course bukan sebab aku dah tua kan..huhu) die cakap sepanjang2 rak sabun mandi kat situ..die dapat obeserved satu bende iaitu hanya sabun SHOKUBUTSU je yang xde bahan tu..cube bayangkan punye la banyak sabun mandi tapi cume satu je yang xde bahan2 tu..giler la..camane la rakyat malaysia skang ni xbanyak kena kanser kan..huhu..

tapi tu atas survey die sendiri je tok satu tempat..xtau la kalo tempat yang die survey tu de sabun mandi yang die xjual n xde bahan2 tu kan..so tok kepastian..korg kena la try survey2 gak tok buktikan kesahihan berita ni ok..?? ok la kan..bkn ssh pon..sambil2 shopping tu nanti korg belek2 la kejap ingredients die..tok langkah lebih selamat bak kate orang la kan..saye pon dah try wat survey aritu..then memang betul..shokubutsu memang xde bahan2 tersebut..


* ni salah satu contoh ingredients yang ade bahan tersebut..

so..pasni kalo korg rase kesihatan tu penting..time korg  nak beli barang keperluan harian korg tu kan..make sure cek ingredients die dulu..tok langkah berjaga2 la kan..kalo korg jenis xkisah xpela..bab masing2 de pendapat masing2 kan..sebab yela..netau nak cepat ke time tu kan malas nak cek satu2 produk tu ke pe ke..men rembat je la mane yang nampak..(cam aku je..haha..tapi tu dulu ok..huhu)

ok la..cukup sudah entry kali ni..daa..

6 comments:

Enna Banana said...

umah enna pakai sabun buku jeh, camne tuh? so maknanya after dis pakai shukobutsu la eh bagus?

bantalbucuk said...

kalo sabun buku pon enna kne make sure die nye ingredients gak..sebab biase memang de kat sabun mandi n shampoo..nak kate shokubutsu bagus tu xsure la..p die yg pntg die xde bahan2 tu..hehe

FarhanaFabulous said...

yeke ka??wow ! taktau pun slme ni jadi cmtu..

bantalbucuk said...

a'ah na..kite pon baru dapat tau membe kite gtau..then kite try search kat tenet..memang betul fakta tu..huhu

misz FaTiN said...

btol ke ni?..sumber die mana kat mne ye?
tp 2 bhn ni,, penting dlm pembuatan syampoo n sabun,, bhn ni yg boleh bg buih2..

p/s : sush la nk komen.. change lah pada pop-up window.. sng fatin nk komen nnt.. ^_^

bantalbucuk said...

mmg btol fatin..die yang bagi buih2 tu..p bahan ni memang bahaya..fatin try je search name bahan tu..nanti banyak info pasal ni kat tenet..

* alamak..cane nak wat pop up window ek? hehe ;p