Friday, December 10, 2010

BERITA HANGAT..!!

.......ASSALAMUALAIKUM W.B.T.......

cite ni memang hangat ok..sehangat hot.fm gitu..tapi lagi hangat kot sebab hot.fm pon xpenah kuakan berita ni..huhu..the main point pasal cite ni adalah HALAL..

ha..korg agak2 pe?? hmmm..tau dah korg malas nak pkir kan..just tau nye nak straight je bace entry ni kan..besela tu..kalo aku pon cmtu gak..haha..citenye cmni de la sebuah kedai ni..memang femes abes la kedai ni..(tapi..femes ke?sebab de gak yang xpenah tau kewujudan kedai ni..huhu)..sebab kedai ni baru bukak cawangan kat bandar baru bangi ni..tapi yang penting kedai ni memang femes dengan desert eskem die..orang cakap la kan...kedai ni eskem die memang ok la..leh tahan sedap die..tapi makanan2 die yang len kurang la..tapi xtau la betol ke x..sebabnye saye pon xpenah pergi rase lagi kat kedai tu..

ok..ni cite sebenonye..tadi tengahari after exam geoteknik..membe2 saye yang xpenah pegi kedai ni nak la gak rase kan camane hidangan kat situ kan sebab sibuk budak2 ni sek cakap pergi makan kat situ je..tu dorg nak try gak..then bile membe2 saye ni dah order..dorg xsedap ati cam de bende yang xkena..dorg pon pergi la siasat sijil halal kat kedai tu..MEMANG XDE..!!

then dorg pergi la tanye pekerja kat situ..kalau nengok luaran memang xmacam muslim..tapi sebenonye die muslim..so korg pepaham jela kan pekerja die tu orang pe..pastu membe saye ni pon tanye die..lebih kurang camni la dialog nye..:

membe : tumpang tanye..makanan sini halal xek?

pekerja : halal..

membe : o0o0o..ok la..terima kasih..

pekerja : hmm..jap..kamu muslim kan..

membe : a'ah..nape?

pekerja : sebenonye makanan kat sini xhalal..saye gtau pon atas dasar sesama muslim..

hambik kau..!! statement berani mati dari pekerja sendiri tau x..jangan memain..

membe : huh?? yeke..bestu makanan tadi order leh cancel x?

pekerja : jap ye saye nengok dulu dah masak ke blom..kalo blom leh cancel..

membe : ok..

setelah beberapa minit....

pekerja : dah masak la..

membe : hmm..xpela..mekasih ye...

then dorg pon terpakse la kan membazir duit camtu je..sebab dah ter'order'..dah la mahal makanan kat situ..dorg pon makan eskem kat situ jela sebab nye kate pekerja tu eskem die je yang halal..

so..kat sini kite leh mek pengajaran..kalau agak2 environment kedai yang kite baru 1st masuk tu cam pelik je..better kite cek dulu sijil halal kat kedai tu..kalau xde..tanye la pekerja kat situ..kalau agak2 die cam menipu..tampar je die kuat2 sampai die ngaku..silap2 memang betul pe die cakap memang halal..naye je orang tu kene tampar xpasal2..haha (ober tau..!)..kalau korg was2 gak..korg pergi la kedai lain..lebih selamat..sebab skang memang banyak kedai yang xdapat sijil halal..so..BEWARE..!!



ni la kedai yang dinyatakan itu..

p/s : pekerja tu pesan kat membe saye jangan dedahkan identiti die sebab nanti die kena buang kerja..tapi memang wa respect kat lu la sebab berani mati bagi statement camtu demi umat sesama islam..!! thanx to you..mudah2an you mendapat kerja yang lebih baik dari tempat tu lepas ni..dan hidup you diberkati dunia & akhirat..amiin~

ok..daa..

20 comments:

aisyahnadiah said...

ari tu kite makan kat white house sunway pon kite selidik betol2, panggil mnager, tukang masak, cashier, waiter...sume kite tanye halal ke tak...sbab da was2 kan. tpi dye make sure kan kat kite gak yg restoran dorang hlal...=) insyaallah...walaupun takde sijil halal kat situ.

bantalbucuk said...

btol tu cah..skang kena sangat berhati2 kan..huhu

Enna Banana said...

gila ah! senang cerita, jangan makan kat luar! ahaha :P

bantalbucuk said...

enna..kalo makan lua ari2 mau pokai gak poket..hahaha ;p

misz FaTiN said...

payah skrg nak mkn kat kdai2 yg mcm westen skng.. if terasa nak mkn 2,, better wat sndiri an..
tp persoalan nye,, reti ke sy nk wat sendiri.. hehe..;p

bantalbucuk said...

haha..fatin..tu la masalahnye skang ni..xreti nak wat sendiri..setakat yang simple2 tu maybe leh tibai gak kan..;p

::deebaadeeboo:: said...

scary je kan..skrg ni mcm2 la,halal haram cm bende biase plak..

bantalbucuk said...

btol tu ba..skang ramai bukak restoran sebab atas dasar nak untung je..xpikir dah sume halal haram tu..kekadang kedai melayu sendiri xmek berat bahan2 yang digunakan dalam masakan..

Enna Banana said...

kat kuantan pun ada oh kedai was was cengini, uhu, enna mmg jarang makan luar. uhuu

bantalbucuk said...

o0o0o yeke..kt slalu gak makan kat lua kalo dok kat ukm ni ngan membe2 kalo terigin makan sedap kat lua..tu yg bahaye sk8..huhu

~farhana fabulous~ said...

takutnye pegi kedai2 yg cmtu..tkut tibe2 non-halal kan...

bantalbucuk said...

btol tu na..skang kedai2 makan ke makanan ringan ke kekadang pon banyak guna taktik dah nak kompius kan kite..

Enna Banana said...

itulah, time kita ngah blaja jauh2, pastu duk pulak hostel dalam, mmg susah nak masak then kena makan kat luar, uwaaaa..enna nak gak rasa duk umah sewa tapi macam susah plak rasanya. uhu

bantalbucuk said...

btol tu cik enna..dok lua ni agak payah sk8 dari segi banyak bende yang kite kena pikir kan..huhu

Enna Banana said...

enna tgk kawan2 enna yang duk luar, susah je dorg kata sebab nak kena ada kenderaan la, nak kne ada duit lebih sikit utk makanan lah., macam2 lagi tau :)

bantalbucuk said...

a'ah..btol tu..kite dah rase time duk umah sewa time intern aritu..sadis sungguh kewangan time tu..xleh nk shopping lebih2..huhu

~farhana fabulous~ said...

ika..ika tuka url blog ea??ika tuka cane?

bantalbucuk said...

xla na...same je url kite ni dr dlu..nape ana kate len?

~farhana fabulous~ said...

sbb tibe2 kt url ni ade name ecar after bantalbucuk tu..tak pasan lak dulu bantalbucukecar..hehe..

bantalbucuk said...

haha..mmg dr dulu lagi la na..;p