Saturday, December 4, 2010

TIPS TIME STUDY..!!

........ASSALAMUALAIKUM W.B.T.......

ha..arini nak share sk8 tips time study..besela kan sempena dah nak final exam ni..banyak tol godaan yang nak kena tanggung time nak study kan..contohnya cam empunye blog ni..huhu..time nak final tu la nak pikir g holiday la soping la..bla..bla..bla..sampai xleh nak fokus kat study kekadang..

tapi kan..tau la majoriti sume orang dah abes final kan..de yang tengah final..dah nak abes dah pon..saye sorang je yang tercicir tekedek2 baru nak final..tu yang wat lagi bertambah tensen nak final sebab jeles sume orag dah boleh lalala..tapi saye masih kena perah otak sampai separuh nyawa..(T_T)

woii ika..!! mane tips nye..??

ok2..dah kena sound dah sek merepek ntah pape kat atas ni..huhu..ok ni die tips die..:

1) set mind nak fokus study
ni paling penting ye kawan2..set mind terlebih dahulu..kalo dah awal2 set mind nak study men2..memang men2 jela jawabnye nanti time study tau..

2) cari tarikan minat study
kalo tanye sume orang memang majoriti sume kate xminat kan nak study2 ni..tapi korg tau x yang kite leh tanam minat study dengan membuat nota warna-warni, letak kate2 semangat kat atas meja or tepi dinding meja study ke pe ke kan or pape la yang korg rase leh nekkan semangat korang..kalo saye la..lagi 1 suke dengar lagu time study so xdela cepat bosan sangat..tapi xsume orang yang leh dengar lagu time study kan..

3) minum air masak/mineral
ok..dengan care ni plak kite leh elakkan mengantuk time study sebab ape..?? sebabnye kite mengantuk disebabkan kurang oksigen..air plak mengandungi oksigen..sebab tula secare xlangsung kite dapat kurangkan rase mengantuk time study jika kite amalkan minum air masak/mineral time study..

4) jangan terlalu memaksa
maksud kat sini..kalau rase2 pale otak tu dah xleh nak sumbat atau kate bahase len dah tepu..jangan pakse nak sumbat lagi sebab nanti sia2 je bazir mase..masuknye xjugak..sebab pale kite ni pon cam solution gak..bile dah tepu..die dah xleh nak dissolve lagi kan..ha..lebih kurang la tu kan..huhu..seelok2nye..take 5 dulu or bape minit yang korg suke la tok rehatkan pale tu jap kan..p jangan lak sampai sejam..ober tau..! then sambung balik korg nye study..

5) ingat parents
ha..rasenye ni paling berkesan kot tok bagi motivasi kat diri sendiri sebabnye kite jadikan mak ayah kite sebagai pendorong tok study dengan lebih tekun, gigih dan berusehe..!! cewah..haha..yela..sian dorg dah penat2 cari wit nak tampung belajar kite nak nengok kite berjaye kan..xkan kite nak hampekan harapan dorg..btol x..t cian dorg tau jeles nengok anak jiran anak kawan dorg sume berjaye..tapi anak die.......paham2 jela ye..ha..sanggup ke korg wat dorg jeles??(T_T)

ok..tu je kot tips yang leh diberi setakat ni..owh..lupe nak cakap..pape pon kite kena tanamkan niat ikhlas kite bile setiap kali kite study or wat pape jela..insyaALLAH berkesan..all the best..!!

* last kali kite kena la tawakal selepas berusehe..tapi jangan xusehe tapi nak tawakal..memang bo layan la jawabnye..huhu

ok la..nak sambung study..hehe..daa..
wish me luck frens..my final exam starting 6/12-15/12..(^_^)


No comments: