Sunday, December 19, 2010

ZAMAN SEKARANG PUNYA HAL..

........ASSALAMUALIAKUM W.B.T.........

ish arini banyak lak berita2 jenayah..takutnye la hai zaman sekarang ni..kalo kita bandingkan zaman dulu ngan zaman sekarang memang banyak bezanya kan..ok mari kita review beberapa kes tok arini..:

KES 1 :

seorang pelajar tingkatan 2 dirogol dan dibunuh oleh 3 pelajar lelaki tingkatan 4..kes ni berlaku di Batu Pahat, Johor..dan saya dapat tau mangsa adalah anak murid kepada ayah membe baik saya..al-fatihah.. 
- HARIAN METRO

uish..mak aii..kalo kita nak  tengok faktor2 yang bawak kepada kes rogol dan bunuh ni banyak gak kan..yela..maybe memang salah pelajar perempuan tu de wat pape salah sampai dak 3 orang lelaki tu sakit ati ke ngan die ke pe ke kan..and maybe memang totally salah pelajar2 lelaki tu yang memang berhati busuk..yela dak baru nak meningkat naik remaja la katekan..pape sume die nak try..tapi ntahla..kita xleh wat ape2 spesikulasi sebabnya hanya ALLAH yang tau cerita sebenar..kang xpasal2 kita semua yang dosa sebab tuduh bukan2 salah siapa..kan3..btol x...?? 

KES 2 :

seorang gadis berusia 17 tahun diakatakan disimbah asid (cuka getah) ke badannya dan mangsa ditikam sebanyak 19 kali dengan menggunakan sebilah pisau..kes ni turut berlaku di Johor iaitu di daerah Kota Tinggi..- KOSMO

kes ni lagi la takut kot..yela..dah kena tikam bertubi2 pastu kena simbah asid lak tu..hampir 70% kot badan dia melecur..dan sekarang dia masih berada dalam keadaan koma..ni semua adalah disebabkan kes cemburu..teramat la kejam si suspek tu..tergamak dia menyeksa mangsa sebegitu rupa..bak kata orang "lebih baik dia mati terus daripada menyeksa dia dengan kesakitannya sebegitu rupa.." tapi kita xleh nak cakap camtu gak sebab ajal maut semua kuasa ALLAH..kita xleh melawan takdirnya..btol x..??

itu jela yang boleh saya review sikit2 pasal kes jenayah pada arini..pada perempuan2 di luar sana..harap anda semua berhati2 la lepas ni..sebab banyak kes sekarang ni mangsanya adalah daripada golongan wanita..kekadang kita dah cuba elakkan sebaik mungkin semua faktor yang boleh menimpa musibah2 yang bakal menimpa..tapi tula..bak kate orang "malang xberbau" (ha..baru betol aku nye ayat kali ni..haha)

harap keluarga kedua2 mangsa dapat menerima kesemua ini dengan hati yang tabah dan redha dengan ketentuanNYA..

"kun fayakun bermaksud : jadilah..maka jadilah ia.."


okla..daa..

8 comments:

misz FaTiN said...

zaman skrg mmg mcm xselamat je..
klu nak g mne2 sorg2 pun mcm takut je..-_-

bantalbucuk said...

a'ah btol tu fatin..lagila kita yang bergelar gadis ni..huhu

aisyahnadiah said...

YES! stop violence against women!

FarhanaFabulous said...

takutnya zaman2 skunk ni ka..macam2 benda yg jadi..

bantalbucuk said...

ecah : mekasih sebab sokong..hehe

ana : btol tu na..takutkan..ni kena cepat2 kawin ni..(de kaitan ke?)haha

hamzah ian said...

betul2.. nak2 skrg ramai bangla and indon kat malaysia. bukan nak ckp diaorang sume jahat tapi ada setengah2 mcm buat mcm negara sendiri dah..

haha

Darkbatman said...

berhati2 la di mane jua anda berada..

danger ade di mane2..

bantalbucuk said...

hamzah : btol tu..tapi tula org kite sendiri pon wat keje xsenonoh..camane la jenayah xmenigkat...

batman : yup..btol tu..