Saturday, December 17, 2011

MY TARGET....!!!!!

.......ASSALAMUALAIKUM W.B.T.........

hye semua..sihat..?? ahamdulillah la kalau semua sihat2..maklumla..sekarang ni kan musim hujan..kalau hujan je memanjang tak apa la juga..ni tak..hujan panas hujan panas..memang ramai la yang kena serang demam kalau macam ni.. cukupla tu untuk intro kan..hehe

sebenarnya saya rasa bersyukur sangat sebab sekarang ni saya dah dapat apa yang saya inginkan selama ni dengan usaha saya sendiri iaitu:


 1) Segulung ijazah (kenapa macam sepet semacam la pula mata tu..huhu)

 
 2) Kereta (bear pon nak juga grad..hehe)


3) Rumah (Kalau ada taman macam ni kat rumah mesti best kan..sejuk je..)


4) Kahwin (hahaha..)

ha..ni la dia target yang saya ingn capai selama ni..alhamdulillah sekarang 2 dah tercapai..lagi 2 je lagi..go ika..you can do it..!! terpaksa la bagi semangat kat diri sendiri..kalau tak siapa lagi la yang nak tolong bagi semangat kan..haha..okla..jumpa lagi..daa..

ALHAMDULILLAH..AKU BERSYUKUR ATAS SEGALA PEMBERIANMU INI YA ALLAH...!!!


credit to: google image

Friday, November 25, 2011

WUJUD KEMBALI DENGAN KES EPF & SOCSO...!!!

.....ASSALAMUALAIKUM W.B.T......

wah2..dah lama gila tak update blog bucuk ni..huhu..maaf la ye selama ni saya agak sibuk sikit dengan kerja..maklumla bila dah masuk alam pekerjaan ni..masa untuk meronggeng2 semua dah terhad..kekadang tu bukan setakat terhad tapi tak ada langsung..huhu

hmm..nak cerita pasal apa ek kali ni..ha..sekarang ni saya nak tanya pendapat sikit dengan korang semua..kita ambil contoh la kan.. kita bekerja permulaan dalam tempoh percubaan selama 3 bulan..tapi majikan buat perjanjian setelah kita confirm baru gaji kita naik dan buat potongan socso & epf..pada korang la kan..selama tempoh percubaan tu sepatutnya majikan potong epf & socso ke tidak? 
ook la..kita ambil contoh lagi misal kata setelah 3 bulan tempoh percubaan tu tamat..majikan still tak puas hati lagi dengan performance korang..dia lanjutkan lagi 3 bulan..ha..korang rasa macam mana? rugi tak masa depan kita sebagai pekerja yang tidak mempunyai potongan epf & socso tu?

kalau sesiapa yang ada pandangan masing2 dan idea tentang macam mana nak cakap dengan bos tentang potongan tu boleh la share sikit eh..sebab kesian kawan saya tu rasa macam tak terjamin pula masa depan dia..huhu


okla..saya dah mati akal dah nak bebel apa..maklumla otak dah beku sebab dah lama tak update..hehe..daa..

Saturday, August 20, 2011

ALHAMDULILLAH.....

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

kali ni saya nak berkongsi kegembiraan dan kesyukuran dengan korang semua yang telah mendoakan saya berjaya mendapat pekerjaan..alhamdulillah..sekarang ni saya dah diterima bekerja di sebuah company construction di senawang as an engineer..

jasa korang semua yang telah mendoakan saya hanya ALLAH saja yang dapat membalasnya..maaf la..sampai sekarang saya masih tak dapat nak curi masa melawat korang semua..nanti ada masa saya melawat ye..huhu..ni pon curi line wifi jiran rumah..semoga dia dimurahkan rezeki sebab bagi wifi free walaupon tanpa pengetahuan dia..hehe

ha..cerita pasal puasa..dah 20 hari kita berpuasa kan..dalam diam kejap je dah nak raya..wah...!!! tak sabar nak raya..tapi agak2 dapat duit raya lagi tak ek tahun ni macam dulu2..? kalau orang tak tau saya dah umur 23 mesti diorang bagi lagi kan..sebab tahun lepas pon saya still dapat even pergi rumah bukan saudara mara..haha

ok la..sebelum saya terlupa..saya nak minta maaf la awal2 dengan semua..kalau saya ada terkasar bahasa ke apa ke sepanjang kita berkenalan dalam dunia blog ni..apa2 pon SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN...!!!! wah..awal gitu saya wish raya kan..peduli apa saya..haha..daa


Sunday, July 31, 2011

HATI MACAM ROJAK...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

hye semua..lama saya hilangkan diri dalam dunia blog bucuk saya ni kan..korang semua sihat..?? saya alhamdulillah sihat je kat sini..makin 'sihat' pon ye juga..hehe..sebenarnya kan saya tengah gian nak shopping..yela..dah lebih 2 bulan rasanya saya tak shopping..tapi...bila fikir2 balik macam sayang pula dekat duit ni nak buat shopping..macam mana ek..?? hehe

-google image-

macam2 tau sebenarnya saya nak beli..saya nak beli baju, nak beli kasut, nak beli purse, nak beli selendang, nak beli perabot, nak beli kereta, nak beli rumah...wah2 over la pula ko ni ika..semua benda ko nak beli..biasala..perempuan & shopping macam isi dengan kuku..betul tak..?? huhu..

eh..tapi betul tau..bila fikir2 balik kan..bila umur dah tua ni..(wah..!! tua la sangat..!! haha) kita lebih fikirkan nak beli barang mana yang penting je dulu..kalau tak penting, kita akan fikir 2 3 kali dulu kalau nak beli..cuba kalau masa umur baru nak meningkat remaja..fulamak aii..bagi duit banyak mana pun tak cukup kalau ikut nafsu shopping ni..hehe..tapi ni cuma apa yang saya rasa la..tak tau la kalau korang tak rasa macam tu..hehe

agaknya dulu time kita study kita dapat duit biasiswa or duit pinjaman..senang je dapat..kita tak payah usaha nak cari duit kat mana..kalau tak cukup minta je dekat mak ayah..tu yang senang2 kita berjoli tak ingat dunia..tapi..bila sekarang saya dah kerja untuk sementara ambil pengalaman..baru saya tau macam mana susahnya nak survive untuk sebulan berbekalkan duit gaji kita..

ini kira untungla kalau kita dah start keje tanggungan hanya kita seorang..tapi cuba bayangkan mak ayah kita yang ada berapa orang anak nak kena tanggung semua tu..dengan nak bayar hutang rumah, kereta, api & air, makan hari2 lagi..kalau mak ayah yang jenis kaya boleh la..ni cuba bayangkan mak ayah yang kerja cukup2 kais pagi makan pagi kais petang makan petang..kesian kan..

jadi sebagai anak yang soleh & solehah..kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada..jangan terlalu ikutkan nafsu bila bershopping..kalau kita rasa baju kita dah buruk..cuba bayangkan orang yang lagi susah daripada kita..siap pakai baju yang dah koyak rabak bertahun2 lagi..renung2kan..



isshh..kenapa tetiba boleh bermotivasi pula ni..haha..okla..daa


Monday, July 18, 2011

MASIH MENCUBA MENGAWAL PERASAAN...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

hye semua..sihat..?? lama tak tanya khabar korang semua kan..saya macam biasa la..terlebih sihat pula la sekarang ni..alhamdulillah..sampaikan de orang tergur dah 'debab'..haha..sabar jela..

sebenarnya kan..saya tak tau nak update apa dalam entry ni..tapi saya nak merapu juga..tak kira la korang nak cakap apa..yang penting tak ada sawang dalam blog bucuk ni..hehe..almaklum la..bila dah start kerja ni..agak bz la sikit kan..nak online pon dah tak sempat..kat rumah tak ada internet pula tu..ni pon nasib baik sempat online kat faculty ukm sebab kejap lagi saya ada presentation tesis pukul 5..doakan saya ye..

ha..hari khamis ni saya ada ujian penilaian untuk kemasukan pegawai baru untuk Perbadanan Kemajuan Negeri Negeri Sembilan..macam biasa la kan..mintak korang semua doakan saya boleh jawab exam tu dengan yakin dan lulus ok..pada yang sesiapa yang sentiasa doakan saya dapat kerja yang saya inginkan..terima kasih banyak2..hanya ALLAH je yang boleh balas jasa korang semua..i lap u all lah..! hehe

- google image - 

okla..nak pergi sekodeng blog2 korang pula..( padahal..dah mati kutu dah nak bebel apa..hehe ) daa...


Sunday, June 26, 2011

SUNWAY LAGOON...!!!!

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T.........

wah2..lama gila dah tak update blog ni..rindu pula nak main sekodeng2 blog orang..huhu..sebenarnya sekarang ni saya dah start keje sementara kat subang as a clerk in construction company..sebab tu la saya jarang jalan2 dah kat blog korang semua..maaf ye..bos cakap kalau saya ok kat situ..nanti saya akan diserap masuk kat company tu as engineer..so..korang doakan saya ok..! ha..lagi satu doakan saya juga diterima keje kat satu company consultant kat kl ni tau..yang consultant ni memang saya minat..doakan permudahkan saya untuk dapat keje as engineer ni ok..nanti baru la saya sayang korang semua..hehe ^_^

ok..back t the topic..sebenarnya sabtu semalam saya pergi sunway lagoon..sekali sekala dapat main2 air ni best juga..hehe..tiket saya yang boleh main semua park free..wah..nasib baik tembam saya dapat free je tiket tu..kalau tak..mau terbang RM75 sorang..huhu


forst2..kitorang basahkan diri dulu kat kawasan ni..bak kata orang ambil feel air dulu sikit2..hehe


lepas tu..kitorang terjah main kat sini pula..ishh..ni la benda yang saya nanti2kan untuk naik..sanggup tu beratur panjang..janji saya dapat naik..sebab best sangat..dulu saya pernah main yang kat A Famosa tu..tu yang gian tu nak naik lagi..rasa nak terbang je time tu..haha


lepas dah main gelongsor tu..kitorang main benda ni pula..ala..benda yang dia pusing macam jam tu..mak aihh..bukan main kuat lagi saya pegang tempat pemegang tu sebab takut punya pasal..bayangkan la bila dia dah betul2 kat atas tu dia boleh stay lama2 kat situ..mau rasa nak terjatuh dengan kepala ke bawah nye lagi..fuuu..taubat la tak nak naik lagi..huhu..time naik benda ni memang saya tutup je mata..orang sebelah saya mak arab tu dah mengucap2 dah time betul2 kitorang kat nombor 12..anak dia dah baca apa2 surah dah..laki dia dok bantai gelak je kat anak bini dia..haha


tak cukup dengan tu..kitorang main ni pula..dia punya konsep sama je macam yang tadi..ingatkan yang ni dia macam tertutup ada sangkar..lepas tu dia kecik sikit..ingatkan safe la sikit kan..try la naik..mak datuk..!! yang ni lagi cuak kot..sebab bila main yang tadi tu..memang kuat la dia punya penahan tu grip badan kita jangan bagi jatuh..tapi yang ni..gila betul..bayangkan saya punya punggung ni boleh terangkat dari seat tu..gila cuak tak cuak saya time tu..lagi pula yang ni saya buka tutup buka tutup mata..memang menjerit habis la time tu..huhu


dah lepas main2 tu semua..kitorang jalan2 la dekat atas jambatan ni..memang cantik la pemandangan kat sini..serius tak tipu..kat atas jambatan ni untuk jalan2..lepas tu ada juga la aktiviti bungee jumping dengan flying fox kat atas ni..


ha..tadi kan saya cakap lalu jambatan tu boleh flying fox kan..ha..apa lagi..kitorang pon try la juga..rugi tu dapat tiket mahal2 tapi tak cuba kan..hehe..kitorang fly dari atas castle tu and landing dekat pantai air gambar yang first2 saya tunjuk tadi..memang best la..puas ati..tapi nak tunggu ambil turn ni pun lama juga..siapa yang tak penyabar tu..boleh la jadi seorang yang penyabar dekat sini..hehe

tu je la aktiviti yang saya sempat main selama 4 jam..sebab kitorang sampai dalam pukul 2..sunway lagoon tutup pukul 6..lepas pukul 6 dia dah suruh orang2 naik atas..dia dah tak bagi main semua aktiviti lagi..so..secara kesimpulannya say puas ati la..cuma yang tak best nye saya naik gelongsor tu sekali je..sebab nak beraturlagi sekali ramai orang..takut tak sempat main yang lain..kecewa..huhu

ok la..panjang pula la saya membebel kali ni..jumpa lagi..daa


credit pic : google image

Tuesday, June 14, 2011

ENGLISH EDUCATION....

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

kali ni nak share sikit la..hmm..share ke..?? bukan2..nak bagi peringatan sikit..eh..bukan2..whatever la apa pun..huhu..sebenarnya macam ni..tadi saya pergi ke temuduga untuk assistant consultant..mak aihh..saya rasa interview hari ni la interview yang paling mencabar bagi saya..

ok..first saya datang2 je macam biasa la kan kena isi form application dulu..lepas tu time ambil borang t..dah rasa lain macam dah sebab tebal semacam..sekali bila isi punya isi..borang apication tu sebenarnya sehelai je..yang lain2 tu semua ENGLISH TEST..adehh..!! 40 soalan tu..banyak juga la perkataan yang saya tak pernah dengar dan tau maksudnya..mau gugup kejap duduk jawab kat situ on the spot..nasib baik tak ada sakit jantung..huhu

second..lepas dah jawab test tu..baru la kena panggil dengan bos dia..bos dia kat situ memang peramah sangat..suka cara dia ajak berbual dengan saya time tu..biasanya saya paling gelabah bila dia cakap "tell me about yourself".. tapi kali ni dia tak tanya pon macam tu..dia terus tanya2 benda lain..dah selamat dah kat situ..ingatkan dah habis interview dah..rupanya dia bagi SECOND TEST..dia nak buat assessment macam mana saya punya english dalam reply comments or reports..mak aihh..!! tersentap ati mak nak kejap kat situ..huhu..tapi dengan yakinnya saya pun buat je la apa yang dia nak tu..walaupun saya tau english saya tak berapa betul sangat.sekurang2nya saya dah cuba buat yang terbaik..



so..the moral of the story..bak kata usop..ITULAH PENTINGYA ENGLISH EDUCATION..!!!

kita kena selalu practice speaking..cari perkataan2 baru..tau maknanya sekali..kita hendaklah sentiasa positive thinking say tat english is fun..sebab kalau kita dah lama tak gunakan..lama2 kita akan jadi lupa dan gagap bila hendak bercakap..ambillah contoh terdekat iaitu saya..rasa menyesal sangat tadi bila kita jarang gunakan ilmu yang kita ada..huhu..okla..take care..daa..

Saturday, June 4, 2011

PUSAT SAINS NEGARA....

.............ASSALAMUALAIKUM W.B.T.............

maafla semua kalau saya dah lama tak update blog bucuk saya ni..sebenarnya saya dah start kerja sekarang ni..tapi bukan kerja tetap..cuma kerja sambilan je as sukarelawan kat Pusat Sains Negara..tapi dalam training lagi..minggu depan baru habis training..ha..kiranya saya nak share sikit la kan pasal PSN ni..hehe

-google image-

ni la bangunan PSN yang terletak di Mount Kiara..bangunan ni dibuka secara rasmi pada 29 November 1996..unik kan bangunan dia..

-google image-

-google image-




gambar2 kat atas ni semua tempat bermain untuk kanak2..untuk level 1 je la..level 2 bilik2 pameran..tapi setiap tempat ada had untuk umur yang tertentu..sebab demi jaga keselamatan dan kesesuaian jenis permainan tersebut dengan umur mereka...
sebenarnya banyak lagi permainan kat dalam PSN contohnya :

1) Foam factory
2) Rocket
3) Air bounce
4) Hamster wheel
5) dan banyak lagi

kalau korang nak tau sekarang ni PSN tengah buat pameran dinosaur..so..kesemua dinosaur ni boleh bergerak tau tak..? menarik kan..dalam gambar ni salah satu contoh yang diletakkan di tengah2 kawasan dalam bangunan..banyak lagi dinosaur2 yang diletakkan di dalam bilik pameran mengikut jenis2 nya sama ada ia karnivor ataupun herbivor..manarik tau..pameran dinosaur ni sampai 12 JUN sahaja kalau tak silap saya..kemudian akan digantikan dengan pameran lain pula..

selain daripada dinosaur ni..korang boleh juga melawat ke :

1) Flight simulator
2) Nature secret lab
3) Pathway to science
4) Kids discovery place
5) Subtranean Journey (weekend sahaja)
6) Aquarium



alamak..muka pelik di situ nampaknya..huhu



hamster wheel..susah juga benda ni rupanya nak kawal..silap hari bulan terbongkang kat dalam tu..huhu

lagi satu PSN juga akan adakan Science show..so..dari situ boleh la korang tengok eksperimen pasal sains..semua ni berbaloi dengan harga tiket dia..tak lebih dari RM 10 pun..kanak2 of course la lagi murah kan..kalau nak tau lebih lanjut pasal PSN ni boleh la lawat ke laman web PSN..kebanyakan kanak2 yang datang mesti tak nak balik..hehe

ok la..tu je la nak share info kali ni..jumpa lagi..daa..



Sunday, May 29, 2011

KARAK THE MOVIE...

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

ha..kali ni nak review sikit pasal cerita KARAK THE MOVIE..agak2 apa pandangan korang tentang cerita ni..bagi sesiapa yang tak tahu movie ni under KRU punya production..so..mesti korang expect cerita ni high quality kan..secara jujur memang ok juga la cerita ni..

-google image-

cerita ni dia cerita pasal pekan karak..sebab diorang ikut jalan dalam..diorang bukan lalu highway karak tu..dari situ la bermulanya kisah diorang berempat..walaupun cerita ni genre seram..tapi ada juga la part lawak2 sikit..lagi2 bila si sape ntah nama laki sorang ni..dia berbual dengan hantu tu macam biasa je..lepas tu hantu tu ngolok dia balik..baru tau nak menjerit..haha

hmm..macam yang semua tau si shahir dengan kilafairy tu pun berlakon juga kan..pada saya biasa jela diorang berlakon..si kilafairy tu watak dia gedik2 sikit..kira kekadang nampak macam terover sikit pon ada..si shahir pula dia jadi bf si sheera ayoub..lawak pula bila dia panggil si sheera tu 'sayang'..ki3..yang laki lagi sorang tu memang saya suka tengok dia berlakon..mesti kelakar watak dia..si sheera pula..pon ok juga dia berlakon..suka tengok muka dia..cute je..hehe

secara keseluruhan ok la compare dengan cerita MOMOK JANGAN PANGGIL AKU tu..ntah apa2 je hantu dia..pelakon dia pon tak best..rugi je tengok..huhu..okla..tu jela kali ni..daa..




Friday, May 27, 2011

MAJLIS KAHWIN MERANGKAP REUNION...

.........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

kali ni nak cuma story pasal majlis kahwin saya..opps..!! bukan saya la..tapi kawan saya..hehe..aritu 14/5/2011 telah termaktublah kawan saya seorang ni, NADIA bergelar seorang isteri kepada lelaki bernama BEN..tahniah nadia..semoga hubungan kamu berdua bahagia bersama dunia dan akhirat..amiinn..


ni la dia pengantin baru kita..NADIA & BEN..cantikkan kek dia.. ^_^


paling suka gambar ni..photographer nadia ni yang suruh kitorang buat pose gaya camtu..hehe


penuh pelamin tu kitorang naik..buat kecoh lak tu atas pelamin..memang dasar keep-pooh tol semua..haha


ha..cuba korang bayangkan..laluan ni la kitorang buat bising dok gosip dok tanya kabar la dok tanya apa cerita sekarang ni la..macam2..sampai orang nak lalu pon susah..biasala kan..dah lama tak jumpa..hehe..

sebenarnya kitorang memang kawan rapat sejak sekolah menengah lagi..tapi lepas habis je SPM semua orang bawa haluan masing2..walau macam mana sekalipun kitorang tetap keep in touch..tu la bila kitorang dapat jumpa ramai2 macam ni..kitorang excited sangat..jadi dengan tak semena mena riuh tempat tu jadinya..selalu dah kena sound dengan orang sebab suka buat bising even kat shopping mall, majlis apa2, or kat mana2 jela..dari zaman sekolah lagi..sebabnya semua orang mulut kepoh..tak reti nak dok diam mulut tu..haha

tapi satu je yang saya tak puas ati..korang tau tak..diorang semua pakai high heels, wedges..tapi sebab saya gerak dari UKM terus ke majlis ni..so..tak nak sakit kaki saya pun pakai la kasut flat..dah la saya ni golongan kurang ketinggian..memang ketara gila la ketinggian dengan diorang..tak aci tau diorang ni..huhu..tapi bila ambil gambar dengan diorang saya jengkitkan kaki biar nampak sama tinggi dengan diorang..haha

okla..tu je la kali ni punya entry..otak pun tengah tingtong lagi sebab baru nak reda demam 4ari ni..maafla ye kalau ayat macam tonggang terbalik sikit..hehe..daa


p/s : bila turn saya nak jadi pengantin pula ek..? (mood gatal jap) haha..

credit picture : fb nadia


Tuesday, May 24, 2011

MFC VS KFC...???

...................ASSALAMUALAIKUM W.B.T....................

siapa yang pernah dengar MFC sila angkat kaki macam saya..haha..gurau jela..bagi siapa yang tak pernah dengar meh sini saya nak dengarkan..MFC ni bermaksud...emmm...sebenonye saya pon tak tau la apa nama penuh dia..yang tau depan dia je MUDZALFA..lebih kurang macam tu la..maybe nama penuh dia MUDZALFA FRIED CHICKEN la kot..adeehh..kalau salah minta maaf la ye..huhu


ha.ni pon sempat snap 1 je gambar bila dah nak habis makan baru teringat nak snap..hehe..dia punya konsep ala2 KFC juga la lebih kurang..cuma sebagai tambahan dia ada pizza dan nasi ala2 arab juga..sebab rasanya owner kedai ni orang arab kot..sebab de nampak orang arab..lepas tu pekerja dia pon ada beberapa orang arab..

tengok dekat menu pizza dia nampak sedap..serious tak tipu..tapi mahal gila tau..pizza saiz 9'' hara dia RM 14.90 kalau tak silap.ha..mahal kan..tula..dah cakap mahal..tak percaya..huhu..tapi set ayam dia macam snack plate KFC tu RM 8.90 tapi dia ganti coleslaw and mashed potato tu dengan fries..burger dia ada 3 jenis..zee, patty, & fillet..tu pon kira murah sikit la dari KFC..nasi arab dia pula kalau tak silap RM 14 camtu la..tak ingat sangat la..

secara keseluruhan, tadi saya makan burger dia yang fillet..tak sedap..keras sebab dah macam hangit sikit..tapi burger dia yang zee..not bad la compare to fillet tu..yang patty saya tak try lagi..kalau ayam dia pula..ok la..dia tak muak sangat..tak masin..yang penting tekak saya boleh terima..cuma yang saya belum try pizza dia dengan nasi arab dia..nak dijadikan cerita..kawan saya tanya tadi..

membe : kalau ko..ko rasa ko boleh datang makan sini lagi tak..?
saya : hmm..kalau nak datang  makan burger, kita tak kot..(sambil buat muka ) tapi kalau nak makan ayam maybe boleh kot..

so..korang paham2 jela apa maksudnya ye..renung2kan..selamat menjamu selera..hehe..ok..daa..

Thursday, May 19, 2011

JERUK OH JERUK...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T............

kali ni tiba2 rasa mengidam nak makan jeruk pula..sedapnya la kalau dapat makan jeruk ni kan..eh..eh..tapi jangan salah faham pula tau..bukan mengidam sebab mengandung ke apa..tapi mengidam sebab memang saya ni memang penggemar jeruk..weee...!!! hehe


ha..cuba tengok gambar kat atas..banyak kan jeruk yang saya beli..ha..ni time saya pergi penang aritu..niatnya nak beli satu je..tapi nampak semua jeruk kesukaan saya..terus kaut 4 paket..hehe..antara jeruk yang saya suka adalah :

1. Buah salak
2. Buah kedondong
3. Sengkuang
4. Buah jambu batu
5. Buah pelam hijau

uish mak aihh..tengah taip2 ni pon boleh terliur sebab bayangkan sedapnya jeruk2 ni semua..tak senonoh betul la ko ni ika..huhu..tapi kan tak semua orang boleh buat jeruk yang sedap..ada orang buat jeruk ni terlebih cuka..so..bila makan asyik terbatuk2 je sebab kuat sangat cuka dia tu..lepas tu kadang2 manis gila dia buat jeruk tu..boleh kena kencing manis tu..

tapi kalau dapat orang yang reti buat..fuuuhhh..!!! memang tangkap..manis2 buah je rasa..makan pon feel je tak ada nak terbatuk2..hehe..okla..rasanya nak bebel tu je kot nak hilangkan rasa mengidam tu je..hehe..daa.. ^_^

Monday, May 16, 2011

LU LANGSI LU MATI....!!!

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T............

hye semua..maaf ye lama tak update blog bucuk ni..erkk..?? ada ke orang tunggu aku update benda ni..?? perasan sungguh kamu ni ika..huhu..xpela..kali ni saya nak review satu cerita yang orang dok tergila-gila nak tengok sebelum ni..ha..cerita apa lagi kalau bukan cerita KONGSI kan...

-google image-

ha..ramai yang harapkan cerita ni memang meletup..tapi apa yang boleh saya cakapkan kat sini..cerita ni tak sampai tahap apa yang saya harapkan..hampa..huhu..sebabnya cerita ni best memang best..kelakar memang kelakar..tapi kelakar dia tu tak sampai nak buat saya rasa saya nak gelak setiap masa..

lepas tu..jalan cerita dia pon banyak yang macam kita tak tahu apa sebab dia buat macam tu..lagi satu cerita ni shaheizy sam (maafla..tak tahu nak eja nama dia..huhu) tak banyak cakap..banyak aksi je..aksi dia pon nak cakap best memang best tapi tak tahu la kenapa saya rasa cerita ni tak sampai apa yang saya harapkan..

cuma satu je yang saya kagum dengan cerita ni..time si sam tu buat aksi kejar mengejar dengan kereta polis..saya rasa scene tu yang best dalam banyak2 scene dalam cerita tu.yang lain semua biasa2 je..so..secara keseluruhan..saya rasa cerita ni biasa2 je..agak kecewa juga la..ok la..tu je saya rasa yang saya dapat bagitau tentang cerita ni..siapa yang rasa nak tengok tu pergi la tengok..yela setiap orang ada pandangan masing2..betul tak..? hehe..ok la..saya undur diri dulu..daa..


Wednesday, May 11, 2011

KEPALA BERECAMUK KE HATI BERKECAMUK..??

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

hye semua..hmm..sebenarnya sekarang ni saya tengah berkecamuk ni..tapi tak tau la hati ke kepala yang tengah berkecamuk..ok..meh saya nak luahkan sikit bagi lega..

1. Alhamdulillah..saya dah lepas pergi interview hari isnin hari tu..gagap macam biasala kan kalau dah kena speaking ni..anak jawe la katakan..haha..tapi tu bukan masalahnya..masalahnya..dia suruh fikir balik betul2 samada betul ke sanggup kerja kat situ sebab company dia terlalu specialize..sebab dia kata fresh graduate biasanya nak cuba semua bidang dulu baru pergi ke specialize company..so tempat tu tak sesuai untuk orang yang fikir nak macam tu..and nak jadikan kesimpulan..lastly dia kata kalau interested, just emel dia before khamis ni sebab minggu depan dia nak bagi jawapan dah..saya pon dah fikir masak2..and keputusannya,saya dah emel dia tadi dan bagitau "I AM STILL INTERESTED TO JOIN YOUR COMPANY"..doakan saya terpilih untuk kerja kat situ ye..

2. Tesis saya masih dalam progress..arrgghh..sungguh menyeksakan..saya kena design untuk setiap projek..baru boleh compare kan dengan design asal..dan saya hanya baru start 1 projek..ada 4 design lagi saya nak kena buat..harap2 sempat la saya nak siapkan sebelum 16 MEI ni..tu target saya..doakan saya berjaya siapkan juga eh..hehe

-google image-
sedapnya la hai kalau ada orang tolong urutkan kepala ni..huhu

3. Saya mengalami sakit gigi yang tak tahu mana asal usul dia datang..tiba2 je bangun pagi gusi bengkak..sampai ke harini tak baik2 lagi..tambah pula dengan lelangit yang tak tahu juga mana asal usul sakit dia..tiba2 bangun pagi gusi bengkak + lelangit luka..sungguh menyakitkan..adakah ini disebabkan suruh saya kurangkan makan sebab berat sudah bertambah..?? haha..pape pon doakan saya cepat sembuh juga tau.. ^_^

hmm..rasanya yang menjadi masalah besar yang saya terlalu fikir2kan 3 perkara ni je kot..yang kecil2 tu boleh diabaikan kadang2..hehe..okla..daa..

Friday, May 6, 2011

JASA ANDA SEMUA DIPERLUKAN...

............ASSALAMUALAIKUM W.B.T............

entry kali ni saya amat2 memerlukan bantuan anda semua untuk mendoakan saya supaya saya lulus interview..tadi saya baru saya dapat call dari company yang saya apply as DESIGN ENGINEER..dia suruh saya datang isnin ni pukul 10 pagi dekat shah alam..

so..harap sangat korang doakan saya berjaya melepasi interview ni dan saya dapat kerja tu ok..nanti kalau saya dapat kerja ni..saya belanja korang semua eh..haha..sebenarnya ni first interview saya..sebab tu saya rasa takut sangat..apa2 pun..hope korang doakan yang terbaik untuk saya ye..jasa korang semua hanya ALLAH yang akan membalasnya..thank you semua..I LOVE U ALL la..hehe


okla..daa..

Thursday, May 5, 2011

TAUHU GORENG GEBU..!!!

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T.............

entry kali ni ditujukan khas buat kepada peminat makan tauhu..hehe..sebabnya saya ada jumpa satu kedai ni dia jual tauhu goreng yag sangat sedap, lembut dan gebu..uish..kalau makan masuk dalam mulut tu..rasa macam tengah makan tauhu jepun tu..tapi sebenarnya dia tauhu petak yang biasa tu je.. marvelous..!! hehe


ha..ni la tauhu yang saya cakapkan tu..tapi maafla ye..tinggal separuh je untuk dipromosikan..sebab lagi 1 1/2 dah masuk dalam perut...hehe..waktu beli tauhu ni kita boleh pilih samada nak pedas or tak..bagi yang peminat pedas tu..memang pedas habis la kuah dia ni..tapi still sedap nak layan tauhu goreng ni tau..

ha..lagi satu..keistimewaan kedai ni..time kita nak beli tauhu ni baru dia goreng on the spot..maksudnya time kita makan tu still panas lagi la kan..tu yang sedap tu..yela..kadang2 ada orang yang jual tauhu goreng ni..dah la keras..lepas tu..sejuk pula tu..diorang jenis dah goreng banyak2 sekali terus daripada mula buka kedai..mana syiokk..! huhu

owh..lupa pula..ha..sesiapa yang duduk kat area bangi ni boleh la pergi try terjah kat kedai seksyen 7..dia dekat2 tepi jalan je..dekat tempat2 orang banyak jual juadah petang2 tu..alamak..! lupa pula nak ambil gambar tempat tu..huhu

okla..nak lari dulu la sebab serba salah pula tak reti nak describe kedai tu kat mana..huhu..daa..

Friday, April 29, 2011

RED RIDING HOOD THE MOVIE...!!!!

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T............

meh saya nak review sikit satu cerita ni..hari tu kan time lepas exam konon2 nya nak release tension la kan..pergi la keluar tengok wayang..(padahal baru 1st paper exam..haha) saya pergi tengok cerita RED RIDING HOOD ni...ha..kat bawah ni dia punnya heroin..


apa yang saya boleh cakap cerita ni not bad la..sebab cerita ni dia banyak tanda tanya yang buat kita jadi teka-teki siapa yang jadi wolf tu sebenarnya..sampaikan sepanjang cerita tu saya asyik dok teka dia ni la dia tu la yang jadi wolf..rupa2nya semua tekaan saya salah..haha

mula2..saya macam ragu2 juga nak tengok cerita ni sebab pengarah dia dari movie TWILIGHT tu kan..yang twilight 1st memang best..tapi lepas tu terkena dengan twilight 2nd yang boring je jalan cerita dia..tapi saya tetap nak cuba tengok sebab cerita ni kan dulu kecik2 ada kartun dia kan..tu yang nak tengok sama ke tidak dengan kartun tu..hehe

akhirnya..saya tak menyesal tengok cerita ni sebab memang tak membosankan langsung..pada saya la..so..sesiapa yang belum tengok boleh try tengok..ha..lupa nak cakap dia punya hero sorang tu de muka ala2 zaquan sikit2..sikit je la tapi..tak banyak..dari certain2 angle je..maybe sebab dia punya rangka muka dan style rambut kot yang lebih kurang sama kot..

okla..tu je nak membebel kat entry kali ni..daa..


p/s : wish me luck for my exam next week ok..! ^_^

Tuesday, April 26, 2011

KERJA KOSONG DIPERLUKAN...!!!!

.........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

ha..kali ni punya entry pendek je..sebab entry kali ni nak minta tolong dengan korang semua..ada sesiapa tau tak kerja kosong yang diperlukan atas qualification bachelor degree..?? or kat tempat kerja dia ada kerja kosong as civil engineer..?? ataupun as teacher or lecturer kat mana2 kolej atas kelayakan degree..?? ataupun ada sesiapa yang tau mana2 konsultan engineering yang perlukan civil engineer sekarang ni untuk kemasukan JUN..?? 

-google image-

kalau semua soalan2 saya ni ada sesiapa yang boleh tolong jawab sila bagitau saya ye..kerjasama anda semua hanya ALLAH yang dapat membalas..tq..!! ^_^


Sunday, April 24, 2011

KENANGANKU BERSAMAMU JKAS...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T...........

entry kali ni cuma nak buat kenangan saya bersama kawan2 seperjuangan di UKM sepanjang 4 tahun..adehhh..tetiba sedih pula rasanya dah nak berpisah dengan korang semua..lepas ni masing2 dah pilih nak ambil jalan masing2..ada yang melanjutkan pelajaran menyambung master..ada juga yang akan terus mencari pekerjaan as civil engineer..dan ada juga yang akan mengambil alih syarikat keluarga masing2..begitu juga ada yang mungkin akan mencari pekerjaan di luar bidang civil engineering..

jom kita tengok gambar yang ditangkap beramai2 pada kelas terakhir jumaat  hari tu..


pelajar perempuan JKAS @ my coursemate..


belakang bangunan Fakulti Kejuruteraan yang akan hanya tinggal kenangan..


ni sebenarnya gambar percubaan bersama ajlaa..hehe


berlatar belakangkan tasik Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina..


tak sanggup nak berpisah dengan korang semua..huhu..alamak..! ternampak kurang ketinggian pula disitu..tapi hakikatnya tidak ok..(nak juga pertahankan..haha)


ni la kenangan kat truss yang Prof Shan kata engineer yang design ni tak bagus sebab overdesign..hehe


last bergambar dekat dewan kuliah beramai2..tapi sayang tak semua ada dalam gambar ni..


lastly..good luck untuk korang semua dalam final exam untuk final year ni...!! hope kita sama2 dapat score sama2 kali ni..tak lupa juga good luck untuk semua blogger yang sedang dan akan jalani final exam juga ok..!! ^_^

Saturday, April 23, 2011

KAJANG REDEVELOPMENT GUNA GOOGLE SKETCH UP....

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

kali ni nak share sikit untuk sesiapa yang nak tau la kan..yang tak nak tau tak apa la..tak paksa pun suruh tau..tapi walau macam mana sekalipun saya tetap nak bagitau juga..haha

hari tu saya ada bagitau yang saya ditimbuni dengan banyak assignment kan..dan salah satunya adalah KAJANG DEVELOPMENT..so..dengan adanya google sketch up ni..kerja saya dan ahli group saya dah menjadi bertambah ringan sebab kita hanya perlu sketch je apa yang kita nak dekat google sketch up ni..ala..tak nak la cakap banyak2..nanti korang tak dapat tangkap pula apa yang saya membebel ni kan..jom kita tengok hasilnya..


ni la bandar Kajang after redevelopment yang kitorang proposed hasil daripada google sketch up tu..


yang bentuk macam M tu Metro Kajang..ni antara beberapa proposal kitorang:

1) yang bulat warna kelabu tu kitorang proposed nak buat terminal kat situ..yela..Kajang tu tak ada terminal bas yang betul..semua bas berhenti tepi jalan je..sebab tu la salah satu punca jam berlaku..
2) bangunan yang hijau sebelah kiri sekali tu..kitorang proposed nak buat satu bangunan untuk parking sahaja..seperti yang sedia maklum Kajang mempunyai kawasan lapang yang terhad..so..sebab tu la kitorang proposed bangunan ni untuk jimatkan space..

kalau korang perasan sebenarnya kitorang robohkan semua bangunan lama dan kitorang rebuild balik bangunan tu bia nampak lagi tersusun dan kemas..jalan pon kitorang lebarkan bagi kurangkan masalah jam..


bangunan ni la yang kitorang akan robohkan dan bina terminal bas dan teksi..


ok..ni pula side walk bandar Kajang yang penuh dengan barang2 pekerja kedai runcit kat situ..rasanya orang sekurus mana pun nak lalu tak muat nak lalu sebab penuh dengan barang2..huhu


so..kitorang proposed nak buat side walk ni kat tempat gambar yang saya tunjuk kat atas sebelum ni..sebab kedai2 kat atas ni kitorang demolish dan pindahkan dia ke dalam bangunan yang kitorang rebuild balik..maksudnya kat luar tu nanti tak adalah serabut dengan barang2 diorang lagi kan..and side walk ni pula kitorang divide into two..satu untuk pejalan kaki dan satu untuk cyclist..

tengok tu..dengan google sketch up kita bukan boleh buat bangunan je..kita boleh letak orang jalan, orang berbasikal, pokok, pagar dan banyak lagi la..tak ke senang kita nak gambarkan kat orang macam mana idea kita nak proposed tu macam mana nanti kan..


last sekali kitorang ada juga proposed space untuk kiosk2 dan tempat berehat..untuk projek ni..kitorang jadikan Kajang salah satu bandar hijau di mana kitorang tanam seberapa banyak pokok yang boleh kat Kajang ni sebab sekarang ni cuaca di bandar Kajang sangat panas dan kekurangan lanskap..

hmm..rasanya tu je la kot nak share kali ni..okla..daa.. 

Friday, April 15, 2011

PELANGI ITU MENAWAN..!!

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

hye..korang apa khabar..? sihat ke sakit ke..?? ke ada orang yang tengah exam ni kepala dia jadi mereng sikit..? hehe..kali ni tak nak cerita pasal apa pun..cuma nak cerita share sikit keindahan alam semulajadi..cewah..!! macam apa je kan..padahal nak tunjuk gambar pelangi je..haha..okla..jom kita tengok sama2 eh.. (^_^)


ha..cantik tak..?? subhanallah..cantik kan pelangi ni..dulu time kecik2 saya suka tengok pelangi tau..sampai sekarang saya mesti teruja kalau nampak pelangi..hehe..ala..korang pon macam tu juga kan..tak payah la nak menipu..haha


korang pernah dengar tak..dulu kan ada orang cakap kalau kita tunjuk pelangi nanti tangan kita jadi kudung..korag pernah dengar tak..?? yela..setiap kata2 tu mesti ada sebab kan..contoh macam kalau nyanyi kat dapur orang kata dapat laki tua..padahal tak nak masakan tu hangit..tapi kalau pelangi ni saya tak tahu kenapa atau apa motif ada orang cakap tak baik kalau kita tunjuk pelangi..kalau korang tau..bagitau la ye..sharing is caring gitu..hehe


tu jela gambar yang boleh saya sharekan dengan korang semua..ni pun saya snap masa dalam kereta tadi..semoga korang terhibur la ye..(erk..??) okla..saya minta diri dulu..daa