Friday, January 14, 2011

ANTARA GAJI DAN FAMILY..??

.........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

ok la..pada pendapat korang semua kan..anatara gaji tinggi tapi tak dapat luangkan masa dengan family dan gaji rendah tapi ada masa untuk luangkan bersama family..yang mana satu korang akan pilih..?? dan kenapa..??

yela..memang la ada sesetengah orang cakap kalau pada zaman sekarang kita kena banyak berkorban sikit terlebih dahulu untuk memulakan satu kehidupan yang baru..terutamanya bagi fresh graduate..kita kena berkorban sedikit masa dengan family pada permulaan sebab kita baru nak memulakan alam pekerjaan..dan pada permulaan kebiasaanya fresh graduate tidak akan mempunyai duit yang banyak untuk survive..jadi gaji yang tinggi amat diperlukan..tetapi masa dengan family terpaksa dikorbankan..sebab duit juga adalah penting..


kadangkala..duit boleh melalaikan kita semua..-google image-

ada juga sesetengah yang mengatakan family adalah lebih penting dari gaji yang tinggi..sebab nya family adalah satu2 nya saudara kita yang terdekat dalam dunia ni..tetapi gaji merupakan rezeki masing2..yela..maksudnya kat sini..kalau kita lebih pentingkan family daripada gaji yang tinggi..maybe ada hikmah di sebaliknya..mungkin pada suatu hari kita akan dapat gaji yang lebih tinggi dari sebelumnya dan pada masa yang sama kita dapat meluangkan masa dengan family..bak kata orang rezeki ada di mana2..tetapi jika kita terburu2 memilih keputusan untuk memilih gaji yang lebih tinggi dari family..kita akan terlepas saat bersama family sampai bila2..

tapi ini semua atas pendapat masing2..dan cara yang terbaik jika kita semua mengalami situasi ini..kita hendaklah fikirkan kebaikan dan keburukan bagi setiap satu itu dan fikirkan jangka masa panjang..selain itu, sebagai umat islam..kita digalakkan melakukan solat istikharah untuk mendapatkan pilihan yang tepat..kerana sesungguhnya ALLAH itu maha mengetahui yang mana terbaikk untuk setiap hamba-Nya..

okla..kalau ada nak share apa2 sila la share ye..daa

10 comments:

y-A-n-A said...

yana prefer gaji rendah tp lebih masa dgn keluarga.. duit boleh cari tapi keluarga xde pengganti nya.. kan?? :))

bantalbucuk said...

yana : yup..betul tu..duit rezeki semua tu mana2 ada..tapi family tidak boleh dicari.. :)

misz FaTiN said...

kdg2 susah nak wat pilihan..
dua2 sangat penting in life..

bantalbucuk said...

fatin : memang susah..sebab tu kita kena buat pilihan yang terbaik antara salah satu..

Nasuha Salleh said...

kebghiaan lg bermkna dr keduitn..

jom pilih keluarga !!! =D



p/s : Persahabatan Itu Pemanis Hidup

EJA said...

hALLO...i follow u back!...saya follwr awak yg ke 80...yeah..gud entry from u..saya xtahu nak pilih yg mana..btw..biar gji banyak tapi msti kena cari satu ruang untuk family jugak...kena blance..hihi..oya..so cutela awak punya header..bantalbucuk..

cik lya said...

susah la nak buat pilihan erm..skang ni semua penting..kite cari duit pon sbb nak epikan family kite kan erm..

Rina said...
This comment has been removed by the author.
Rina said...

I like this entry..kalau sy..family lebih utama..especially kalau kita ada anak..sbb kalau kita kejarkan duit bnyk sure punya kita terlepas saat anak membesar..but at the same time kita perlu jugak money..dulu lepas belajar sy keje kejap jer then dpt baby terus dah x keje sbb nak sama ngn baby..mmg stress sbb org pandang sindir belajar tinggi tp x keje..sekarang sy wat bisnes sndiri jer..senang nak manage masa dan dpt bersama anak walau ke mana pun sy pegi..

bantalbucuk said...

nasuha : a'ah..setuju pilih keluarga..!! tapi duit pon penting jugak..hehe ;D

eja : 1st thanks sebab sudi follow..2nd..thanks sebab puji header saya..auww..malu2..haha.. 3rd..memang betul tu..kalau boleh kita semua kena balance antara gaji dan family..baru bahagia..hee ^_^

cik lya : a'ah kan..sebab sekarang ni duit jugak memainkan peranan penting dalam kehidupan sekarang ni..sebab semua benda perlukan duit..tanpa duit yang cukup kita tak dapat membantu keluarga..adehh..masalah..huhu

rina : kalau bagi status macam akak yang dah berfamily dan ada anak..kebiasaanya mereka akan lebih utamakan family kan..tapi memang pada saya itu memang satu langkah yang terbaik..