Monday, January 31, 2011

MARI KITA SAMA2 BERDOA RAKYAT MALAYSIA DI EGYPT..

Salam semua...

Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
BUKA MATA, banyak lagi penting dari hal pilihanraya Tenang tu.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.

Okay, wanna know the truth???

Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.
Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.
Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.
Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.
Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.
picture credit to krisis mesir

Aduh, tak boleh tidur aku malam ni, menunggu updates dari Egypt.
Korang, please. Aku merayu ni. Sama2 kita tolong. InshaAllah, semua akan selamat.




kredit to : sherah

walaupun saya tak ada pertalian dengan sesiapa yang berada di egypt sekarang ni..tapi saya turut berasa simpati dan risau terhadap keadaan mereka yang terperangkap dengan keadaan di sana..saya harap anda semua begitu juga..kita beramai2 doakan keselamatan mereka dan agar mereka selamat dibawa pulang ke MALAYSIA..amiinn..~

18 comments:

misz FaTiN said...

semoga selamat2 segalanya.. amin

::deebaadeeboo:: said...

same2 la kite doa..huh..sedih dgr berite ni..

bantalbucuk said...

fatin : amiinn..~

diba : tau xpe..ba..kalau tak silap, ijan study kat mesir kan..??

EJA said...

takutnya..kerajaan patut ambil tindakan..kesian pelajar malaysia kat sana..mari sama2 berdoa..

FaRa HanNaH said...

kite same same lah doakan diorang sume selamat kan? ~.~

bantalbucuk said...

eja : betul tu..takut sangat bila jadi macam ni..huhu

fara : yup..bagi macam kita disini hanya doa saja yang mampu dihulurkan..huhu

nama.aku.lynn said...

semoga rakyat2 msia disana sntiasa dlm linduungan-Nya.amin~!

bantalbucuk said...

lynn : amiiinn..~~

Enna Banana said...

semoga mereka selamat, enna tgk vid kat mesir tuh, sumpah sedih, pilu je rasa..

neway, kamu tukar templates baru eh? awww..so comel >.<

sissyira said...

salam pagi selasa =)

betul3 tu, walaupun tiada saudara disana, tetap merasa sedih tengok org derita

hanafijaafar said...

aku sokong gle!

aku tak ada kat m'sia, tapi setahu aku media m'sia terlalu menyorokkan berita. padahal apa yang jadi jauh lagi teruk....

bantalbucuk said...

enna : tula..rasa takut tu macam seolah2 kita ada kat sana juga kan..huhu..

hehe..malu2..but tq sebab puji..;D

syira : betul syira..lagi pula kita baru teringat ada 3 orang membe sekolah kita dulu study kat sana..risau dengan keselamatan diorang..huhu

hanafi : a'ah..tak tau apa motif mereka banyak sorokkan apa yang terjadi kat sana..

Enna Banana said...

mmg sedih tau awak, enna rasa malaysia pun akan jadi macam mesir kalau kerajaan still macam haram J, corruption berleluasa

Mawar Merah said...

Siannye mereka. Kerajaan Malaysia skrg blh wat rileks je. Yg kena rogol pun dh ada, xkan nak rilek lg kan? Kalau la akak ni jutawan, dh lm belikan tiker kpl terbang bwk diorg balik. Bygkan kita dibesarkan dlm keadaan aman damai n senang lenang. Tetiba pegi negara teruk mcm tu, xke gelabah?

Fitrah Adnan said...

kakak sepupu saya dua orang ada kat sana..kami langsung tak dapat berita...risau sangat..jadi saya setuju kita perlu bersama untuk keadilan

sitihanisahali said...

doa utk semua saudara islam kite :)
insyaalah semua ok..

hiro said...

amin.

y-A-n-A said...

yana hrap sgt semua selamat..