Sunday, February 6, 2011

MENABUNG MEMBAWA FAEDAH....

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

ha..kali ni nak cerita  pasal tabiat menabung..korang semua ada tabiat ni tak..?? kalau ada..bagusla..kalau pada yang belum ada tabiat ni..saya sarankan korang berlatih la menabung sekarang ni..lagi2 yang kaki shopping macam saya..oppss..!! mana ada..saya penjimat orangnya..haha

haritu saya terbaca dalam majalah REMAJA..dia bagi tips untuk orang yang suka berbelanja..salah satu tips nya adalah dengan menabung duit 50 sen sahaja..sebab apa..?? sebab gandaan 50 sen ni amatlah berbaloi tau..saya start menabung duit 50 sen ni daripada dua sem yang lepas..saya tak ingat la sebab apa saya start menabung ni..tetiba je rasa macam berminat pulak nak menabung time tu..tapi kan..time awal2 biasala..kerja asyik nak korek tabung je..lagi pula saya menabung pon dalam bekas comel je yang tak ada penutup..lagi la senang nak capai kan..memang jawabnya sampai bila pon tak penuh..hehe

tapi sejak sem lepas..saya dah nekad nak menabung betul2..so..saya start beli tabung lembu yang comel..dan saya nekad tak nak korek lagi..dan hasil nya sampai tadi petang saya kira..........


tadaaa....ni la hasilnya disebalik tabung lembu saya ni..RM 68 kesemuanya..ni pon dulu saya dah tukar dengan makcik cafe RM 20..kalau tak mesti dah RM 88 kan..hehe..memang puas hati tau bila saya tengok hasil tabiat menabung saya ni..rasa seronok sangat..tak tahu nak cakap rasa dia macam mana..tapi memang rasa seronok sangat la..kalau korang tak percaya..korang try la menabung juga..lepas tu jangan korek tabung selagi tak penuh..korang akan rasa apa yang saya rasa..hehe

betul la orang cakap..sikit2 lama2 jadi bukit..so..renung2kan..selamat menabung..hehe..daa

14 comments:

Muhammad Zulhusmi said...

gila rh.. malas kot nk mnabung duit syiling. hehehe.

semat2..

Anitadahahs said...

besh menabung. sebab nanti kalau dah terdesak sangat membantu!hehe
tapi masalahnya dah tak menabung langsung skg, sbb duit syiling pakai buat basuh baju. keh keh.

bantalbucuk said...

zulhusmi : kalau duit syiling 10 sen & 20 sen memang malas nak menabung sebab macam duit tu selalu guna..lagi satu lambat nak tunggu hasil..try la menabung 50 sen..best..hehe

anitadahahs : sebenarnya yang awal2 menabung tu selalu korek sebab nak wat basuh baju la tu..hehe

EJA said...

huhu..salute sama u..saya ni manusia paling boros..saya tak pernah menabung apalagi berjimat..nak berubah..huhu..dapat sedikit motivation from u..nice entry..

bantalbucuk said...

eja : actually sama je dengan saya..pantang ada duit mesti nak beli je kejenya..tapi tula..sekarang dah kena belajar menabung..sebab dengan menabung pon kita dapat pulangan kita semula..pastu boleh sambung shopping..haha ^_^

Cik Ezy said...

btol.. btol..
saye start menabung mase zaman2 duk hostel..
sampai skrg pon still menabung lagi..
tabung pon wat sendiri gune bekas2 yg xgune..
keh3

bantalbucuk said...

cik ezy : xpela..tabung daripada apa2 pon xkisah..yang penting tabiat menabung tu kan.. :D

misz FaTiN said...

waaa.. semangat nye dia.. kita pun menabung gak,, tp susah lah nak penuh.. bila time ujung2 sem,, mesti korek tabung..hehe.. ;p

bantalbucuk said...

fatin : biasa la tu..kekadang pon kita korek gak RM 1 or RM 2 sebab nak buat duit tambang rapid dengan basuh baju..time tak ada duit kecil..hehe

sitihanisahali said...

ayah sye menabung duet syiling ni smpi rm2k tau..pastu kiteorg g langkawi dgn duet tu..ehe..skg tgh proses kumpul lagi :)

YanaMIB said...

time blaja dlu pn ai suka smpn duit syiling camni..mmg byk gilerr la kn smpn..tp bila dh keje, duit tu guna utk byr tol..hahahaha..xsmpi sebulan dh abes! dem! =__='

bantalbucuk said...

sitihanisahali : yeke.?? w0w..!! ni yang makin membakar semangat nak teruskan menabung ni..hehe

yana : yeke kak?ntah2 nanti kita dah keje pon kita guna wat tambang or bayar tol jugak..hehe ;p

Mawar Merah said...

Pergh!!! Byknye duit syeleng 50 posen dia.. Bak skit..

bantalbucuk said...

akak nak sikit ke..?? boleh..tapi..tunggu kita kumpul banyak lagi eh..hehe :D