Sunday, June 26, 2011

SUNWAY LAGOON...!!!!

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T.........

wah2..lama gila dah tak update blog ni..rindu pula nak main sekodeng2 blog orang..huhu..sebenarnya sekarang ni saya dah start keje sementara kat subang as a clerk in construction company..sebab tu la saya jarang jalan2 dah kat blog korang semua..maaf ye..bos cakap kalau saya ok kat situ..nanti saya akan diserap masuk kat company tu as engineer..so..korang doakan saya ok..! ha..lagi satu doakan saya juga diterima keje kat satu company consultant kat kl ni tau..yang consultant ni memang saya minat..doakan permudahkan saya untuk dapat keje as engineer ni ok..nanti baru la saya sayang korang semua..hehe ^_^

ok..back t the topic..sebenarnya sabtu semalam saya pergi sunway lagoon..sekali sekala dapat main2 air ni best juga..hehe..tiket saya yang boleh main semua park free..wah..nasib baik tembam saya dapat free je tiket tu..kalau tak..mau terbang RM75 sorang..huhu


forst2..kitorang basahkan diri dulu kat kawasan ni..bak kata orang ambil feel air dulu sikit2..hehe


lepas tu..kitorang terjah main kat sini pula..ishh..ni la benda yang saya nanti2kan untuk naik..sanggup tu beratur panjang..janji saya dapat naik..sebab best sangat..dulu saya pernah main yang kat A Famosa tu..tu yang gian tu nak naik lagi..rasa nak terbang je time tu..haha


lepas dah main gelongsor tu..kitorang main benda ni pula..ala..benda yang dia pusing macam jam tu..mak aihh..bukan main kuat lagi saya pegang tempat pemegang tu sebab takut punya pasal..bayangkan la bila dia dah betul2 kat atas tu dia boleh stay lama2 kat situ..mau rasa nak terjatuh dengan kepala ke bawah nye lagi..fuuu..taubat la tak nak naik lagi..huhu..time naik benda ni memang saya tutup je mata..orang sebelah saya mak arab tu dah mengucap2 dah time betul2 kitorang kat nombor 12..anak dia dah baca apa2 surah dah..laki dia dok bantai gelak je kat anak bini dia..haha


tak cukup dengan tu..kitorang main ni pula..dia punya konsep sama je macam yang tadi..ingatkan yang ni dia macam tertutup ada sangkar..lepas tu dia kecik sikit..ingatkan safe la sikit kan..try la naik..mak datuk..!! yang ni lagi cuak kot..sebab bila main yang tadi tu..memang kuat la dia punya penahan tu grip badan kita jangan bagi jatuh..tapi yang ni..gila betul..bayangkan saya punya punggung ni boleh terangkat dari seat tu..gila cuak tak cuak saya time tu..lagi pula yang ni saya buka tutup buka tutup mata..memang menjerit habis la time tu..huhu


dah lepas main2 tu semua..kitorang jalan2 la dekat atas jambatan ni..memang cantik la pemandangan kat sini..serius tak tipu..kat atas jambatan ni untuk jalan2..lepas tu ada juga la aktiviti bungee jumping dengan flying fox kat atas ni..


ha..tadi kan saya cakap lalu jambatan tu boleh flying fox kan..ha..apa lagi..kitorang pon try la juga..rugi tu dapat tiket mahal2 tapi tak cuba kan..hehe..kitorang fly dari atas castle tu and landing dekat pantai air gambar yang first2 saya tunjuk tadi..memang best la..puas ati..tapi nak tunggu ambil turn ni pun lama juga..siapa yang tak penyabar tu..boleh la jadi seorang yang penyabar dekat sini..hehe

tu je la aktiviti yang saya sempat main selama 4 jam..sebab kitorang sampai dalam pukul 2..sunway lagoon tutup pukul 6..lepas pukul 6 dia dah suruh orang2 naik atas..dia dah tak bagi main semua aktiviti lagi..so..secara kesimpulannya say puas ati la..cuma yang tak best nye saya naik gelongsor tu sekali je..sebab nak beraturlagi sekali ramai orang..takut tak sempat main yang lain..kecewa..huhu

ok la..panjang pula la saya membebel kali ni..jumpa lagi..daa


credit pic : google image

Tuesday, June 14, 2011

ENGLISH EDUCATION....

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

kali ni nak share sikit la..hmm..share ke..?? bukan2..nak bagi peringatan sikit..eh..bukan2..whatever la apa pun..huhu..sebenarnya macam ni..tadi saya pergi ke temuduga untuk assistant consultant..mak aihh..saya rasa interview hari ni la interview yang paling mencabar bagi saya..

ok..first saya datang2 je macam biasa la kan kena isi form application dulu..lepas tu time ambil borang t..dah rasa lain macam dah sebab tebal semacam..sekali bila isi punya isi..borang apication tu sebenarnya sehelai je..yang lain2 tu semua ENGLISH TEST..adehh..!! 40 soalan tu..banyak juga la perkataan yang saya tak pernah dengar dan tau maksudnya..mau gugup kejap duduk jawab kat situ on the spot..nasib baik tak ada sakit jantung..huhu

second..lepas dah jawab test tu..baru la kena panggil dengan bos dia..bos dia kat situ memang peramah sangat..suka cara dia ajak berbual dengan saya time tu..biasanya saya paling gelabah bila dia cakap "tell me about yourself".. tapi kali ni dia tak tanya pon macam tu..dia terus tanya2 benda lain..dah selamat dah kat situ..ingatkan dah habis interview dah..rupanya dia bagi SECOND TEST..dia nak buat assessment macam mana saya punya english dalam reply comments or reports..mak aihh..!! tersentap ati mak nak kejap kat situ..huhu..tapi dengan yakinnya saya pun buat je la apa yang dia nak tu..walaupun saya tau english saya tak berapa betul sangat.sekurang2nya saya dah cuba buat yang terbaik..



so..the moral of the story..bak kata usop..ITULAH PENTINGYA ENGLISH EDUCATION..!!!

kita kena selalu practice speaking..cari perkataan2 baru..tau maknanya sekali..kita hendaklah sentiasa positive thinking say tat english is fun..sebab kalau kita dah lama tak gunakan..lama2 kita akan jadi lupa dan gagap bila hendak bercakap..ambillah contoh terdekat iaitu saya..rasa menyesal sangat tadi bila kita jarang gunakan ilmu yang kita ada..huhu..okla..take care..daa..

Saturday, June 4, 2011

PUSAT SAINS NEGARA....

.............ASSALAMUALAIKUM W.B.T.............

maafla semua kalau saya dah lama tak update blog bucuk saya ni..sebenarnya saya dah start kerja sekarang ni..tapi bukan kerja tetap..cuma kerja sambilan je as sukarelawan kat Pusat Sains Negara..tapi dalam training lagi..minggu depan baru habis training..ha..kiranya saya nak share sikit la kan pasal PSN ni..hehe

-google image-

ni la bangunan PSN yang terletak di Mount Kiara..bangunan ni dibuka secara rasmi pada 29 November 1996..unik kan bangunan dia..

-google image-

-google image-




gambar2 kat atas ni semua tempat bermain untuk kanak2..untuk level 1 je la..level 2 bilik2 pameran..tapi setiap tempat ada had untuk umur yang tertentu..sebab demi jaga keselamatan dan kesesuaian jenis permainan tersebut dengan umur mereka...
sebenarnya banyak lagi permainan kat dalam PSN contohnya :

1) Foam factory
2) Rocket
3) Air bounce
4) Hamster wheel
5) dan banyak lagi

kalau korang nak tau sekarang ni PSN tengah buat pameran dinosaur..so..kesemua dinosaur ni boleh bergerak tau tak..? menarik kan..dalam gambar ni salah satu contoh yang diletakkan di tengah2 kawasan dalam bangunan..banyak lagi dinosaur2 yang diletakkan di dalam bilik pameran mengikut jenis2 nya sama ada ia karnivor ataupun herbivor..manarik tau..pameran dinosaur ni sampai 12 JUN sahaja kalau tak silap saya..kemudian akan digantikan dengan pameran lain pula..

selain daripada dinosaur ni..korang boleh juga melawat ke :

1) Flight simulator
2) Nature secret lab
3) Pathway to science
4) Kids discovery place
5) Subtranean Journey (weekend sahaja)
6) Aquarium



alamak..muka pelik di situ nampaknya..huhu



hamster wheel..susah juga benda ni rupanya nak kawal..silap hari bulan terbongkang kat dalam tu..huhu

lagi satu PSN juga akan adakan Science show..so..dari situ boleh la korang tengok eksperimen pasal sains..semua ni berbaloi dengan harga tiket dia..tak lebih dari RM 10 pun..kanak2 of course la lagi murah kan..kalau nak tau lebih lanjut pasal PSN ni boleh la lawat ke laman web PSN..kebanyakan kanak2 yang datang mesti tak nak balik..hehe

ok la..tu je la nak share info kali ni..jumpa lagi..daa..