Tuesday, June 14, 2011

ENGLISH EDUCATION....

...........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..............

kali ni nak share sikit la..hmm..share ke..?? bukan2..nak bagi peringatan sikit..eh..bukan2..whatever la apa pun..huhu..sebenarnya macam ni..tadi saya pergi ke temuduga untuk assistant consultant..mak aihh..saya rasa interview hari ni la interview yang paling mencabar bagi saya..

ok..first saya datang2 je macam biasa la kan kena isi form application dulu..lepas tu time ambil borang t..dah rasa lain macam dah sebab tebal semacam..sekali bila isi punya isi..borang apication tu sebenarnya sehelai je..yang lain2 tu semua ENGLISH TEST..adehh..!! 40 soalan tu..banyak juga la perkataan yang saya tak pernah dengar dan tau maksudnya..mau gugup kejap duduk jawab kat situ on the spot..nasib baik tak ada sakit jantung..huhu

second..lepas dah jawab test tu..baru la kena panggil dengan bos dia..bos dia kat situ memang peramah sangat..suka cara dia ajak berbual dengan saya time tu..biasanya saya paling gelabah bila dia cakap "tell me about yourself".. tapi kali ni dia tak tanya pon macam tu..dia terus tanya2 benda lain..dah selamat dah kat situ..ingatkan dah habis interview dah..rupanya dia bagi SECOND TEST..dia nak buat assessment macam mana saya punya english dalam reply comments or reports..mak aihh..!! tersentap ati mak nak kejap kat situ..huhu..tapi dengan yakinnya saya pun buat je la apa yang dia nak tu..walaupun saya tau english saya tak berapa betul sangat.sekurang2nya saya dah cuba buat yang terbaik..



so..the moral of the story..bak kata usop..ITULAH PENTINGYA ENGLISH EDUCATION..!!!

kita kena selalu practice speaking..cari perkataan2 baru..tau maknanya sekali..kita hendaklah sentiasa positive thinking say tat english is fun..sebab kalau kita dah lama tak gunakan..lama2 kita akan jadi lupa dan gagap bila hendak bercakap..ambillah contoh terdekat iaitu saya..rasa menyesal sangat tadi bila kita jarang gunakan ilmu yang kita ada..huhu..okla..take care..daa..

16 comments:

Cikgu Fikri said...

hehehe..
tringat citer Hantu Kak Limah.. :)

emieysandra said...

betoi3..english sgt pnting skg ni~

*Miss Syahnia* said...

skang kat mana2 suma
nk english kan..

rasa nak p amik kelas bhasa
inggeris je..huhu

p/s: moga kamu akn bjaya
dlm intview tu yea..aminnn ;)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak pon x tere speaking..tergeliat lidah..~heeee

Faten Rosli said...

ni yg faten bertambah neves ni..
faten dah la xde pengalaman di interview.. BI pun kelaot.. adus..huhu

miss lolly a.k.a luvfareda said...

sgtt pentinG :)

Shamsuddin Amin said...

ak sgt lemah la
ngan english education ni...
huhu

Ain Zulaikha said...

tu lah, kena ada skill english dalam diri.. sekarang ni english ni penting.. huhu even mmg gila gila gila tak suka english tetap jugak kena pandai cakap english wuuuuu

aLieF si Muncung ManiS said...

oittt...jom ckp english..kalau alief salah,,,buchukk betulkan..hehe

bantalbucuk said...

fikri : ha..ingat tak lenggok tangan die..? hehe

emi : betul tu..memang tak boleh dinafikan lagi..huhu

syahnia : betul kak..kita pon rasa nak amik kelas bi..tula..dulu suro speaking time kecik2 tak nak..skang dah besar baru nak nyesal..huhu

p/s : amiinn...thanks kak.. :)

rina : kak..akak tergeliat..kita tunggang terbalik, kejung terus lidah tu semua ada..bila speaking mula la slow je suara ni..hehe

fatin : kita dah masuk ni 4 interview dah..tapi still gagap lagi bila nak interview kena speaking tau fatin..tapi xpe..kita tau fatin lagi better dari kita.. ^_^

miss lolly : aah kan..sebab dia bahasa international..tu yang penting tu..pergi mana2 mesti english sebagai bahasa pengantara..huhu

sudin : sama la kita..xpe..practise make perfect..! cewah..! haha

ain : sokong 100% dengan apa yang ain cakap..nak tak nak memang kena tau juga..even dapat guna perkataan yang orang leh paham kira dah ok la daripada tak tau langsung kan..

alif : boleh je..jom..! tapi kalau dua2 salah, sape nak betulkan..? haha

Fyqa said...

pglman tu. hehe :)

so cmne last skali? hihi

bantalbucuk said...

fyqa : tula..memang pengalaman betul la..last skali dia kate dia bagi jawapan dalam hujung bulan ni..sebab kemasukan july..doakan la ye..hehe :p

bantalbucuk said...
This comment has been removed by the author.
Bigdaddyz said...

sudah serender dgn twins...cakap berlipat2...hehe

bantalbucuk said...

daddy : twins lagi fluent eh daddy..? hehe

Qaseh dalia adelia said...

betul2 .. penting sgt time2 temuduga