Saturday, June 4, 2011

PUSAT SAINS NEGARA....

.............ASSALAMUALAIKUM W.B.T.............

maafla semua kalau saya dah lama tak update blog bucuk saya ni..sebenarnya saya dah start kerja sekarang ni..tapi bukan kerja tetap..cuma kerja sambilan je as sukarelawan kat Pusat Sains Negara..tapi dalam training lagi..minggu depan baru habis training..ha..kiranya saya nak share sikit la kan pasal PSN ni..hehe

-google image-

ni la bangunan PSN yang terletak di Mount Kiara..bangunan ni dibuka secara rasmi pada 29 November 1996..unik kan bangunan dia..

-google image-

-google image-




gambar2 kat atas ni semua tempat bermain untuk kanak2..untuk level 1 je la..level 2 bilik2 pameran..tapi setiap tempat ada had untuk umur yang tertentu..sebab demi jaga keselamatan dan kesesuaian jenis permainan tersebut dengan umur mereka...
sebenarnya banyak lagi permainan kat dalam PSN contohnya :

1) Foam factory
2) Rocket
3) Air bounce
4) Hamster wheel
5) dan banyak lagi

kalau korang nak tau sekarang ni PSN tengah buat pameran dinosaur..so..kesemua dinosaur ni boleh bergerak tau tak..? menarik kan..dalam gambar ni salah satu contoh yang diletakkan di tengah2 kawasan dalam bangunan..banyak lagi dinosaur2 yang diletakkan di dalam bilik pameran mengikut jenis2 nya sama ada ia karnivor ataupun herbivor..manarik tau..pameran dinosaur ni sampai 12 JUN sahaja kalau tak silap saya..kemudian akan digantikan dengan pameran lain pula..

selain daripada dinosaur ni..korang boleh juga melawat ke :

1) Flight simulator
2) Nature secret lab
3) Pathway to science
4) Kids discovery place
5) Subtranean Journey (weekend sahaja)
6) Aquarium



alamak..muka pelik di situ nampaknya..huhu



hamster wheel..susah juga benda ni rupanya nak kawal..silap hari bulan terbongkang kat dalam tu..huhu

lagi satu PSN juga akan adakan Science show..so..dari situ boleh la korang tengok eksperimen pasal sains..semua ni berbaloi dengan harga tiket dia..tak lebih dari RM 10 pun..kanak2 of course la lagi murah kan..kalau nak tau lebih lanjut pasal PSN ni boleh la lawat ke laman web PSN..kebanyakan kanak2 yang datang mesti tak nak balik..hehe

ok la..tu je la nak share info kali ni..jumpa lagi..daa..



15 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

uiks macam best jekk..ini yg buat akak rs nak pegi neh..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak berminatlah..adik cerita lebih sikitlah psl semua game dan benda² lain yg ada kat PSN..

bantalbucuk said...

best juga la..kalau yang list atas kita senaraikan tu pasal tempat kanak2 boleh main2..

kalau yang 2nd list tu untuk macam kita belajar pasal sains..kalau nak cerita panjang nak cite kak..sebab setiap tempat2 ni ada macam2 lagi ada dalam tu..

saya tak pernah masuk lagi subtranean journey tu..tapi diorag cakap best..kalau yang nature lab tu dia macam zoo mini..lepas tu akak leh dengar explanation pasal sains dalam lab tu..

ha..banyak sebenarnya kalau nak cerita..hehe

bunga said...

cam best jer..:)

Ain Zulaikha said...
This comment has been removed by the author.
Ain Zulaikha said...

lah yeke... murah je pun nak masuk.. tak pernah lagi masuk kat sini :)

bantalbucuk said...

bunga : try la pergi..tiket pon murah je.. :D

ain : aah..meh cepat pergi situ..murah je..hehe..kalau bawa budak2 mesti lagi diorang suka..sebab banyak tempat main.. :p

Mawar Merah said...

teringin nak dok ats pale t-rex tu. agk2 dia leh menampung brt MM x? hehehe

HaNa Hani said...

nak pegi...tp jauh sgt
T_T

♥ Frau Reen ♥ said...

singgah cni and komen serta folw..jom dtg blog rin n folow juge

*Miss Syahnia* said...

lg best dpt keje kat situ kan
hari2 bole dok ngadap
pameran tu suma..best lah

tak pernh p pun ;(

Bigdaddyz said...

tak sempat singgah semalam...heeee

Imran nyambek said...

perrgh best wok kerja stu.best la lu..

Cikgu Fikri said...

wah..
cm best jerk g PSN..
Aritu, nak tahu, fiq ngan kwn2 nak pergi MID VALLEY..
Tapi, boleh sesat sampai ke PSN tu..
punyerlah jauh sesatnyer :)

Faten Rosli said...

dah lama xgi pusat sains..
last g masa std6..huhu
mesti seronok kan?..