Sunday, July 31, 2011

HATI MACAM ROJAK...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

hye semua..lama saya hilangkan diri dalam dunia blog bucuk saya ni kan..korang semua sihat..?? saya alhamdulillah sihat je kat sini..makin 'sihat' pon ye juga..hehe..sebenarnya kan saya tengah gian nak shopping..yela..dah lebih 2 bulan rasanya saya tak shopping..tapi...bila fikir2 balik macam sayang pula dekat duit ni nak buat shopping..macam mana ek..?? hehe

-google image-

macam2 tau sebenarnya saya nak beli..saya nak beli baju, nak beli kasut, nak beli purse, nak beli selendang, nak beli perabot, nak beli kereta, nak beli rumah...wah2 over la pula ko ni ika..semua benda ko nak beli..biasala..perempuan & shopping macam isi dengan kuku..betul tak..?? huhu..

eh..tapi betul tau..bila fikir2 balik kan..bila umur dah tua ni..(wah..!! tua la sangat..!! haha) kita lebih fikirkan nak beli barang mana yang penting je dulu..kalau tak penting, kita akan fikir 2 3 kali dulu kalau nak beli..cuba kalau masa umur baru nak meningkat remaja..fulamak aii..bagi duit banyak mana pun tak cukup kalau ikut nafsu shopping ni..hehe..tapi ni cuma apa yang saya rasa la..tak tau la kalau korang tak rasa macam tu..hehe

agaknya dulu time kita study kita dapat duit biasiswa or duit pinjaman..senang je dapat..kita tak payah usaha nak cari duit kat mana..kalau tak cukup minta je dekat mak ayah..tu yang senang2 kita berjoli tak ingat dunia..tapi..bila sekarang saya dah kerja untuk sementara ambil pengalaman..baru saya tau macam mana susahnya nak survive untuk sebulan berbekalkan duit gaji kita..

ini kira untungla kalau kita dah start keje tanggungan hanya kita seorang..tapi cuba bayangkan mak ayah kita yang ada berapa orang anak nak kena tanggung semua tu..dengan nak bayar hutang rumah, kereta, api & air, makan hari2 lagi..kalau mak ayah yang jenis kaya boleh la..ni cuba bayangkan mak ayah yang kerja cukup2 kais pagi makan pagi kais petang makan petang..kesian kan..

jadi sebagai anak yang soleh & solehah..kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada..jangan terlalu ikutkan nafsu bila bershopping..kalau kita rasa baju kita dah buruk..cuba bayangkan orang yang lagi susah daripada kita..siap pakai baju yang dah koyak rabak bertahun2 lagi..renung2kan..



isshh..kenapa tetiba boleh bermotivasi pula ni..haha..okla..daa


Monday, July 18, 2011

MASIH MENCUBA MENGAWAL PERASAAN...

..........ASSALAMUALAIKUM W.B.T..........

hye semua..sihat..?? lama tak tanya khabar korang semua kan..saya macam biasa la..terlebih sihat pula la sekarang ni..alhamdulillah..sampaikan de orang tergur dah 'debab'..haha..sabar jela..

sebenarnya kan..saya tak tau nak update apa dalam entry ni..tapi saya nak merapu juga..tak kira la korang nak cakap apa..yang penting tak ada sawang dalam blog bucuk ni..hehe..almaklum la..bila dah start kerja ni..agak bz la sikit kan..nak online pon dah tak sempat..kat rumah tak ada internet pula tu..ni pon nasib baik sempat online kat faculty ukm sebab kejap lagi saya ada presentation tesis pukul 5..doakan saya ye..

ha..hari khamis ni saya ada ujian penilaian untuk kemasukan pegawai baru untuk Perbadanan Kemajuan Negeri Negeri Sembilan..macam biasa la kan..mintak korang semua doakan saya boleh jawab exam tu dengan yakin dan lulus ok..pada yang sesiapa yang sentiasa doakan saya dapat kerja yang saya inginkan..terima kasih banyak2..hanya ALLAH je yang boleh balas jasa korang semua..i lap u all lah..! hehe

- google image - 

okla..nak pergi sekodeng blog2 korang pula..( padahal..dah mati kutu dah nak bebel apa..hehe ) daa...